НОВИНИ

Връщат машините за гласуване в страната обратно в София

bnt avatar logo
от БНТ
12:42, 28.10.2023 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Машините, предназначени за изборния процес в Пловдив и Варна, са върнати в София. От полицията потвърдиха, че рано сутринта под охрана те са поели обратно към столицата без да бъдат разопаковани. В същото време вече тече раздаването на изборните книжа по места.

Малко след 8.00 часа тази сутрин всички машини за гласуване от Пловдив са били върнати към София, съобщиха от областната управа, а информацията беше потвърдена и от ОИК. Наша проверка установи, че складът, в който обикновено се съхраняват устройствата за гласуване, е заключен. По график от сутринта се раздават изборните книжа на секционните избирателни комисии.

В късния следобед ще има редовно заседание на ОИК в Пловдив. Според нейния говорител Калоян Сухоруков, въпреки безпрецедентната ситуация, изборният процес утре няма да бъде затруднен:

"Няма никаква пречка да обсъдим всякакви варианти на решения. Въпросът е какво ние можем да направим чисто като правомощия. Колкото до отношенията между ЦИК и "Сиела Норма" са договорни и ние по никакъв начин не можем да се месим в тях при положение, че към днешния ден машините няма да са в съответните училища, ми се струва малко несериозно да взимаме решение, с което да оказваме на известно кой да донесе едни машини. На този етап нещата са решени."

Машините в Бургас пристигнаха около час след решението на ЦИК, че с тях няма да се гласува, съобщиха от полицията. Те са останали цяла нощ в камионите, не са били разтоварвани, а полицията ги е охранявала през цялата нощ. В Бургас бяха изпратени най-много машини за гласуване – общо 586, тъй като това е най-голямата област в страната. Около 10.00 часа сутринта те са отпътували към София.

От МВР във Варна заявиха, че машините са тръгнали за София тази сутрин, не са били разтоварвани или разопаковани. От ОИК в морския град казаха, че не знаят къде са машините.

В Благоевград пък машини изобщо не са пристигали. Там вече започна раздаването на изборните книжа. Членовете на секционните избирателни комисии получават материалите и се насочват към своите секции по места. Целият процес преминава нормално. Общинските избирателни комисии в Благоевградска област ще се съобразят с решението на ЦИК от вчера, и гласуването ще се извършва само с хартиени бюлетини. Само с хартиена бюлетина ще се гласува и в Кюстендил и Дупница.

Всички 154 машини от община Плевен са върнати още сутринта в София, съобщиха от ОИК. Приключи раздаването на изборните книжа и материали по селата, като в момента започва раздаването на бюлетините в самия град. До 18.00 часа всички секции трябва да предадат помещенията за гласуване на полицията. От ОИК смятат, че няма да има проблем при предаването на протоколите, които, така или иначе, са с две колони: за машинното гласуване и гласуването с бюлетини, обясни председателят на ОИК Ярослав Димитров.

Вижте повече в прякото включване на Нели Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каори Сакамото спечели кратката програма на турнира "Скейт Канада"
Каори Сакамото спечели кратката програма на турнира "Скейт Канада"
Филип Курашов и Чикаго Блекхоукс пречупиха Вегас Голдън Найтс в края
Филип Курашов и Чикаго Блекхоукс пречупиха Вегас Голдън Найтс в края