НОВИНИ

Камелия Нейкова: ЦИК не изпълнява нито политическа поръчка, нито нареждане на ДАНС

Председателят на ЦИК гостува в предаването "Денят започва с Георги Любенов"

bnt avatar logo
от БНТ
08:36, 28.10.2023
6700
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

Най-важно е в неделя всички ние да отидем да гласуваме. Избирателното ни право ще бъде осигурено с гласуване чрез хартиени бюлетини, така че всеки един избирател, който вероятно вече е формирал своята воля и е направил своя избор, да отиде до избирателните секции и даде своя глас. Трябва да има избирателна активност, когато избираме органите, които управляват държавата, общините, кметствата. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

По отношение на разразилия се скандал вчера, Нейкова каза, че на 26 октомври вечерта е получила преписка от ДАНС. Тя е била уведомена, че преписката е била връчена на президента, премиера, председателя на НС и в нея се съдържа информация за неправомерни действия на заместник-министър на електронното управление, свързани със сигурността на машинното гласуване.

"Първите ми действия бяха да се свържа с останалите, до които беше адресирана тази информация. На 27 октомври продължиха тези разговори и по обяд бяхме поканени на среща при председателя на НС. Там беше цялото ръководство на ЦИК, присъстваха представители на парламентарно представените партии и коалиции, с изключение на една, вицепремиерът Мария Габриел и министърът на електронното управление. Той каза, че не е приключила процедурата по удостоверяване на съответствието, така както изисква Изборния кодекс и че той няма да подпише такова решение", обясни председателят на ЦИК.

Нейкова поясни, че до снощи са очаквали писмото от Министерството на електронното управление и от неговото съдържание е станало ясно, че към момента не е издадено решението, което да е подписано от ръководителите на Министерството на електронното управление, Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология.

"Имайки предвид информацията, съдържаща се в доклада на ДАНС, информацията, която получихме на срещата при председателя на НС, както и това до вземане на решение, че нямаше изпратено решение за удостоверяване на съответствието, съгласно Изборния кодекс, ЦИК взе това решение. Доверието в изборния процес е изключително важно. Информацията от доклада на ДАНС съдържа данни, които предполагат недоверие в изборния процес и компрометиране на машинното гласуване", посочи Некова.

Тя беше категорична, че ЦИК не изпълнява нито политическа поръчка, нито нареждане на ДАНС:

"Не може при постъпила такава информация от органа, който отговаря за националната сигурност, ние да кажем - не, не е вярно, може би просто някой ни е изпратил една преписка. В такава ситуация всеки един друг орган би взел мерки. А защо този заместник-министър на 25 октомври е извършил тези действия - отговорът не го търсете от ЦИК. Понеже се тиражира в медиите, че той просто е заснел хешкода, информацията в преписката на ДАНС съдържа доста повече информация."

Камелия Нейкова не пожела да коментира решението на ОИК - София да се гласува в столицата и с машини. Уточни само, че ЦИК ще даде указания към общинските и секционните избирателни комисии как да работят в изборния ден.

"Не знам на каква база столичната ОИК взе това решение, при положение, че ЦИК е дала своето разпореждане, и към изпълнителя по договорите за машинно гласуване, и към МВР и към дружеството, което собственик на склада, където се съхраняват машините за гласуване, да не напускат склада и да не бъдат транспортирани към избирателните секции. Така, че решението на столичната ОИК не мога да кажа с каква цел е взето. Към настоящия момент няма да коментирам решението на комисията", подчерта председателят на ЦИК.

Нейкова каза още, че избирателите трябва да бъдат спокойни и в неделя да отидат да гласуват, тъй като има достатъчно хартиени бюлетини. По отношение на факта, че няма да има машини за гласуване, тя заяви, че това не трябва да възпрепятства гласуването по никакъв начин.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Време e за мегасблъсък с марката "Ел Класико"
Време e за мегасблъсък с марката "Ел Класико"
ОИК - София реши в столицата да се гласува и с машини
ОИК - София реши в столицата да се гласува и с машини