НОВИНИ

Ожесточени сражения се водят в Ивицата Газа

Общото събрание на ООН гласува резолюция за хуманитарно примирие

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
08:17, 28.10.2023 (обновена)
Чете се за: 04:27 мин.
По света
Слушай новината

Израелската армия навлезе тази нощ в северната част на Ивицата Газа и разшири обхвата на сухопътните операции. В тях участват пехота, бронирани, инженерни и артилерийски сили. Израелските части все още са на бойното поле, където се водят ожесточени сражения с бойци на терористичната групировка Хамас, съобщават от армията. През нощта са поразени 150 подземни мишени в Ивицата Газа. Прекъснати са и всички комуникации. От Израелската армия обявиха, че днес ще бъдат допуснати камиони с вода, храни и медикаменти. Междувременно Общото събрание на ООН единодушно гласува резолюция за незабавно хуманитарно примирие в Ивицата Газа.

Експлозия след експлозия озаряваха тази нощ небето над Газа. Удари имаше и над източната част на град Хан Юнис в южната част на ивицата. Израелската армия съобщи, че са поразени 150 подземни цели. Ликвидиран е и високопоставен командир от Хамас - Асем Абу Ракаба, който е отговарял за дроновете и парапланерите при атаката на 7 октомври.

Според терористичната организация Хамас израелската сухопътна операция вече е в ход. Въоръженото крило на Хамас - "Бригадите Изедин ал Касам" съобщава за ожесточени сблъсъци в град Бейт Ханун в североизточната част на ивицата и в бежанския лагер Буредж в централната част. Твърденията на Хамас не могат да бъдат потвърдени от независим източник, а израелската армия не е коментирала също тези твърдения. Израелската армия разпространи видео, за да покаже тунелите на терористичната организация Хамас под най-голямата болница в град Газа - Ал Шифа.

"Терористите от Хамас оперират от болниците точно, защото знаят, че израелската армия прави разлика между терористи и цивилни. Мишена на Израел са терористите. Мишена на Хамас са цивилните в Израел и Газа", заяви контраадмирал Даниел Хагари - говорител на Израелската армия.

Със 120 гласа "за", 14 "против" и 45 "въздържали се" от 193 членове на ООН Общото събрание гласува резолюция за спиране на огъня. Израел и Съединените щати разкритикуваха остро документа, който няма обвързваща сила, а Хамас и палестинските власти го приветстваха.

"Това е ден на позор. Станахме свидетели как ООН вече няма нито грам легитимност или пък адекватност. Тази организация беше основана след Холокоста, за да предотвратява жестокости. И въпреки това, спектакълът, който видяхме доказва, че без съмнение ООН е ангажирана за съжаление не да предотвратява, а да подсигурява извършването на жестокости в бъдеще", заяви Гилад Ердан - посланик на Израел в ООН.

"Днес Общото събрание излезе с призив: Спрете войната и я спрете веднага, изпратете хуманитарна помощ сега и спрете етническото прочистване и убийствата", заяви Рияд Мансур - посланик на Палестинската автономия в ООН.

снимки: БГНЕС

Почти пълното комуникационно затъмнение в Газа може да е прикритие за масови жестокости, предупредиха от правозащитната организация Хюман райтс Уоч. Редица неправителствени организации, сред които Световната здравна организация и "Репортери без граници", съобщават, че са изгубили контакт със своите служители в Газа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Време e за мегасблъсък с марката "Ел Класико"
Време e за мегасблъсък с марката "Ел Класико"
Хуберт Хуркач се добра до полуфиналите на турнира по тенис в Базел
Хуберт Хуркач се добра до полуфиналите на турнира по тенис в Базел