НОВИНИ

Подземният коз на Хамас: Какво се крие в тунелите под Газа?

Целта на Израел да ликвидира бойците от групировката може да се окаже трудно изпълнима

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:23, 19.10.2023
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Израелските въздушни удари унищожават все повече цели и сриват цели сгради в Ивицата Газа. Голямото предизвикателство пред израелската армия, обаче, е разрушаването на обширната подземна мрежа от тунели на Хамас. Те са прокопавани в продължение на години и представляват цял подземен град, наричат го "метрото на Газа".

"Метрото на Газа"

Общата им дължина е неизвестна. Предполага се, че тя надхвърля 480 километра. Само бойците, които ги използват, знаят къде започва и къде завършва даден тунел. Но малцина са наясно с цялостната структура на подземната мрежа.

"Имаме тунели за нападение и отбрана. Тунелите за отбрана ни служат за скривалища от еврейските системи за разузнаване. Тунелите за нападение се използват за вземане в плен на израелски войници и изненадващи операции срещу врага. Тунелите са стратегическо оръжие на палестинската съпротива. Те са опасно оръжие срещу евреите - били те войници или заселници", каза Абу Хамза, говорител на бригадите "Ал Кудс".

Системата от тунели се развива от 2007 година, след наложената от Израел блокада на Газа, заради преминаването на Ивицата под контрола на Хамас. Трафикантите са внасяли какво ли не по бетонните коридори под земята край границата с Египет - от домашни уреди и храни до оръжия и автомобили.

Ток и вентилация в тунелите

Въоръжените групировки в Газа бързо разгръщат потенциала на подземната структура: електрифицират тунелите, монтират вентилационни системи, прокарват комуникационни кабели и изграждат ниши да складиране на оръжие и боеприпаси. Дълго време професията "копач на тунели" е сред най-добре платените в Газа. Средствата, разбира се, влизат отвън.

"Ислямска република Иран не се колебае да подкрепи палестинската съпротива, независимо дали става дума за бригадите "Ал Касам", бригадите "Ал Кудс" или която и да е друга фракция на въоръжената съпротива. Те ни подкрепят военно, финансово и морално и винаги са били до нас", заяви Абу Хамза, говорител на бригадите "Ал Кудс".

От бригадите "Ал Кудс" твърдят, че израелските изявления за разрушени тунели през годините са засегнали само малка част от подземната мрежа.

Сега в нея има неподозирано количество оръжия, включително ракети и гранати, които могат да бъдат премествани и изстрелвани от различни точки на повърхността.

Последните въздушни удари са само прелюдия към очакваната наземна операция на израелската армия в Газа. Сблъсъците в лабиринта от улици могат да се пренесат и под земята. Информацията, че бойците на Хамас държат в тунелите голяма част от заложниците, отвлечени при кървавите набези на 7 октомври, прави задачата на израелските военни още по-трудна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нидерландия иска мисия за проверка на ситуацията в България
Нидерландия иска мисия за проверка на ситуацията в България
Евроквалификацията между Белгия и Швеция няма да бъде доиграна, 1:1 е крайният резултат
Евроквалификацията между Белгия и Швеция няма да бъде доиграна, 1:1 е крайният резултат