НОВИНИ

Кой взриви болницата в Газа - Би Би Си проверява фактите

взриви болницата газа проверява фактите
bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 19.10.2023
Чете се за: 07:07 мин.
Близък изток
Слушай новината

Британската медийна корпорация Би Би Си направи проверка на фактите по въпроса, който вълнува целия свят през последните 48 часа - кой изстреля ракетата, която взриви болницата в Газа и уби стотици невинни хора? Публикуваме текста на статията:

Стотици загинали и пострадали при ракетния удар срещу болница Ал-Ахли в Газа. Контролираните от Хамас палестински власти в Газа обвиниха Израел, твърдейки, че това е умишлен въздушен удар. Израелската армия от своя страна отхвърли обвиненията и ги прехвърли към палестинската групировка "Ислямски джихад".

Освен физически сражения, този конфликт предизвика и информационна война. Това не е първият път, когато властите в Израел и Газа дават напълно различни сведения за експлозия.

Взривът

Взривът в болницата е станал около 19:00 часа местно време във вторник. 20-секундно видео, разпространено в социалните мрежи, за което се твърди, че показва взрива, е първото значимо визуално доказателство, което се появи за инцидента. В него се чува свистящ звук на падащ снаряд, последван от експлозия и огромен пожар.

Кадри на живо от телевизия Ал Джазира, излъчени в 18:59 ч. местно време, показват ярка светлина, издигаща се в небето над Газа. Тя проблясва два пъти, след което рязко променя посоката си и се уголемява като при взрив. След това се вижда експлозия на земята, последвана от много по-голям взрив.

Други записи в социалните медии показват същия взрив от различни ъгли и разстояния.

В проучването на Би Би Си трима експерти твърдят, че наличните доказателства, размерът на експлозията и звуците, чути преди това, не отговарят на очакванията за типичен израелски въздушен удар с голям боеприпас.

Андрес Ганън, доцент в университета Вандербилт в САЩ, казва, че експлозиите на земята са били малки, което означава, че топлината, генерирана от удара, може да е била причинена от остатъци от ракетно гориво, а не от експлозия на бойна глава.

Старшият научен сътрудник в британския Кралски институт на обединените служби Джъстин Бронк заяви още за Би Би Си,че е съгласен с колегата си Андрес Ганон. По думите му е трудно да се каже със сигурност на толкова ранен етап, но доказателствата показват, че експлозията е била причинена от повредена ракетна секция, която се е ударила в паркинга и е предизвикала пожар на гориво и горивен материал.

Ганън казва още, че от видените кадри не може да се определи дали снарядът е попаднал в желаната цел. Той добавя, че светкавиците в небето вероятно показват, че снарядът е бил ракета с двигател, който е прегрял и е спрял да работи.

Валерия Скуто, водещ анализатор за Близкия изток, отбелязва, че Израел има капацитет да извършва други форми на въздушни удари с дрон, при които може да използва ракети "Hellfire". Тези ракети генерират значително количество топлина, но не е задължително да оставят голям кратер.

Визуални доказателства от мястото на взрива

Съпоставяйки детайлите на сградите и на мястото на болницата Ал-Ахли с публично достъпни сателитни изображения, се вижда, че болницата е била сцената на взрива. Въз основа на наличните доказателства изглежда, че експлозията е станала в двор, който е част от територията на болничното заведение.

Изображенията на земята след взрива не показват значителни щети по околните болнични сгради. Това, което показват снимките, са следи от изгаряния и изгорели коли. Болницата е собственост и се управлява от Англиканската църква. По информация на BBC от Канон Ричард Сюел, декан на колежа "Сейнт Джордж" в Йерусалим, около 1000 души са се укривали в двора, когато е бил ударен, а около 600 пациенти и персонал са били вътре в сградата.


Жертвите

Свидетели на удара в болницата съобщават за сцени на опустошение и казват, че телата все още се събират. Те твърдят, че много жени, деца и възрастни хора са били в болницата, когато е станала експлозията. Много снимки на жертви и оцелели на мястото на експлозията показват тежки наранявания.

"Цялостният модел на нараняванията е това, което би се очаквало от шрапнел в резултат на експлозия", казава патологът Дерик Паундър пред BBC.

Според него не е възможно ясно да се различат всички наранявания от ограничения брой налични проверени изображения.

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи в сряда, че 471 души са загинали при взрива.

Израелските отбранителни сили казаха, че този брой е умишлено завишен, но не публикуват собствена оценка за броя на загиналите.


Нещата, за които няма доказателства

Едно от най-важните доказателства е характерът на кратера, оставен от експлозията. Израелските отбранителни сили твърдят, че липсата на голям кратер или щети от взрива по съседните сгради доказва, че експлозията не е причинена от техните оръжия.

Друга важна част от липсващите доказателства са фрагментите от ракети. Снарядите често се разпознават по останките от корпуса им и могат да се използват за определяне на произхода на снаряда. Но в този случай към момента подобни доказателства липсват.

Израелските отбранителни сили пуснаха запис на това, което според тях е прихванат разговор между двама бойци на Хамас, които признават, че болницата е била ударена от снаряд, изстрелян от палестинската групировка "Ислямски джихад".

По публикацията работи: Ния Прелджич

Снимки: Ройтерс/БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА забрани да се играят мачове в Израел
УЕФА забрани да се играят мачове в Израел
"Достъпно за вас": Ще свали ли цените новата инициатива на правителството?
"Достъпно за вас": Ще свали ли цените новата инициатива на правителството?