НОВИНИ

За дългия път към дома на моряците от кораба "Рожен"

След няколко отменени полета сънародниците ни се прибраха у нас

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 19.10.2023
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Четирима от моряците от кораба "Рожен" се върнаха в България. Те поискаха евакуация от израелското пристанище Ашдод заради напрегнатата обстановка. Моряците кацнаха малко след полунощ на летище София с полет от Тел Авив, с няколко часа закъснение, след като се наложи се да се върнат в Израел заради проблем със самолета. Те благодариха на БНТ за съдействието, както и за помощта от страна на посолството ни в Израел и на външно министерство.

Рутинният престой в израелското пристанище Ашдод се превръща в кошмар за българските моряци, когато започват да падат бомбите. Въпреки че пристанищните власти обявяват едва първа степен на опасност за порта, все пак ги инструктирали какво да правят, ако има опасност.

"Когато чуем сигнал, това са сирени подобни на нашите тук, да се евакуираме ниско долу в машинното отделение на кораба или в посочения от тях близко до кораба с размерите на малък контейнер 20-футово бетонно помещение като тип убежище или шелтър", каза Стойчо Ангелов, старши помощник-капитан.

Стойчо Ангелов разказва, че виждали как бомбите минавали над пристанището, а някой падали на около 200 метра от тях.

"Сваляха ги успешно. Чувахме гърмежа, наистина се чуваха наблизо силни гърмежи. Чуваха се и тътените от големите бомби, които падаха в Газа и в Ашкелон в района на ивицата", каза още Ангелов.

Опасно било на кораба в пристанището, опасен бил и пътят до дома. Най-критичен бил моментът, в който той и колегите му трябвало да се придвижат от пристанището до летището. Когато самолетът излетял, се успокоили, че вече са в безопасност, но радостта им била кратка.

"Самолетът пропадна и се оказа, че нещо в рулевата му система се е повредило и ни върнаха обратно и пак кацнахме в Тел Авив. За втори път стиснахме зъби, защото си писахме с колегите, че отново е имало сирени за бомбена атака около пристанището", коментира морякът.

Въпреки трудностите моряците ни вече се прибраха и са благодарни, че са живи.

"Изплашихме се наистина. Имаше страшни моменти. Важното е, че сме живи и здрави. Не беше леко."

"Относно нашето репатриране от кораба най-вече да благодаря на колегите ви от БНТ, защото когато се свързахме отреагираха светкавично от вашия екип."

А за прибралите се моряци остава само да прегърнат близките си и да се молят колегите им на кораба също да се завърнат.

"Ще отида на църквата да запаля по една свещ за всичките, които са там в момента.

-В моряшката църква, нали?

-В "Свети Николай", да."

Корабът "Рожен" все още е в израелското пристанище "Ашдод". По информация от Параходство "Български морски флот" плавателният съд се очаква да отплава следващата седмица.

Автор: Нивелина Няголова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президент и премиер в спор за либерализацията на пазара на ток
Президент и премиер в спор за либерализацията на пазара на ток
Жоан Лапорта: Трябва да намерим ресурси, за да задържим Жоао Феликс
Жоан Лапорта: Трябва да намерим ресурси, за да задържим Жоао Феликс