НОВИНИ

"Достъпно за вас": Ще свали ли цените новата инициатива на правителството?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:14, 19.10.2023
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Търговските вериги да предлагат на достъпни цени за потребителите хранителни продукти от първа необходимост. Такава инициатива започна Министерство на икономиката.

Министър Богдан Богданов заяви, че кампанията няма да има задължителен характер за веригите, а по-скоро ще отвори възможност за конкуренция между тях. Премиерът Николай Денков коментира, че с тази инициатива не се обмисля налагане на административен контрол върху цените.

Инициативата "Достъпно за вас" в момента се обсъжда с бизнеса. Идеята е всяка седмица веригите, които решат да се включат, да предлагат храни на възможно най-ниската за тях цена от няколко основни групи - хляб и зърнени храни, месо и месни продукти, млечни продукти, яйца, които са в малката потребителска кошница.

За целта търговските вериги, които решат да се включат, трябва да поставят информационно табло с най-добрата за потребителите цена, на която да се предлагат съответните продукти.

Според икономическия министър Богдан Богданов в инициативата могат да се включат и по-малки магазини, които продават и нехранителни стоки.

Премиерът Николай Денков коментира инициативата с думите, че предлагането във веригите на храни от първа необходимост на достъпни цени не е налагане на административен контрол върху цените.

Според Денков административните мерки обикновено имат краткосрочен резултат и не са устойчиви. А в случая, след разговори с веригите, той се надява да се стигне до благородно съревнование между тях.

"Има икономическа логика в това, говорили сме с министъра. Административните мерки почти никога не дават средносрочен и дългосрочен резултат, така че опитваме да опитаме без административни, рестриктивни мерки, да се опитаме да намерим такова конструктивно решение. За да обяви тази мярка, министърът със сигурност я е обсъдил, както можете да се досетите, с големите търговски вериги. Има разбиране, че те самите трябва да положат усилие, защото те са заинтересовани България да бъде част от шенгенското пространство, от еврозоната. Това би било от икономически ползи както за България като цяло, така и за тях като големи икономически оператори в България. Така че има разбиране, че това е наша обща задача - да свалим инфлацията, от една страна, така че да изпълняваме критериите, от друга страна, да повишим и доверието на потребителите в съвместните усилия на държавата и на големите вериги", посочи министър-председателят.

От синдикатите днес отчетоха инфлация от 6,3 на годишна база. Тя расте, но все пак с по-бавни темпове в сравнение с началото на годината.

Според проучване на КНСБ със 136 лева се е увеличила месечната сума, необходима за издръжка на тричленно семейство у нас от началото на годината. През последното тримесечие тя е достигнала близо 2600 лева. А месечната сума за издръжка на един човек е малко над 1400 лева.

Инициативата на Икономическото министерство от КНСБ коментираха така.

"С конкретни табелки и сайтове няма как да борим некоректното поведение и съответно картелните споразумения. Съответно те се борят през регулатора, КЗК е тази, която трябва да регулира пазарната цена", заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Дали с фиксирани цени това може да стане предстои да видим. От Сдружението за модерна търговия потвърдиха, че вече текат разговори на отделните търговски компании с Икономическото министерство. Заявиха, че резултатите от тях ще коментират в началото на следващата седмица когато разговорите приключат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой взриви болницата в Газа - Би Би Си проверява фактите
Кой взриви болницата в Газа - Би Би Си проверява фактите
13-и ден война: Броят на жертвите в Израел и Газа не спира да расте
13-и ден война: Броят на жертвите в Израел и Газа не спира да расте