НОВИНИ

Президент и премиер в спор за либерализацията на пазара на ток

Около енергетиката се завъртя новият спор между властите

Александър Марков
от Александър Марков
18:16, 19.10.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев наложи вето върху измененията и допълненията в Закона за енергетиката. Те предвиждат пълна либерализация на пазара на електроенергия за битовите потребители до 2026 г. Според президента изравняването на цените на електроенергията на регулирания пазар с тези на свободния за период от 18 месеца ще доведе до рязко увеличение за битовите потребители през 2026 г. Премиерът Николай Денков коментира, че има механизми, които няма да позволят рязък скок.

В мотивите си държавният глава заявява, че законът се е отдалечил от целите на социалната държава, а неговото приемане не е придружено с пълноценна оценка на въздействието.

Промените, според Радев, биха могли още повече да затруднят хората, които и без това трудно посрещат базовите си житейски разходи и остават с най-ниския стандарт на живот в ЕС.

"Реално балансирано изменение на регулираните цени до изравняването им с цените на свободния пазар трябва да се случи в рамките на кратък период от 18 месеца, което рискува да доведе до рязък скок на цените за крайните битови клиенти към началото на 2026 г.", посочва президентът.

Премиерът отговори, че либерализацията на пазара на електроенергия е отдавна закъсняла и има предвидени механизми против рязкото повишаване на цената на тока за бита.

"Няма никакъв риск от рязко увеличаване на цените. Това обяснявам - че механизмите, които защитават потребителите от такова рязко увеличаване, защото чуваме за два, три пъти, всякакви такива слухове. Това няма да се случи, гарантирам го 100%", каза премиерът Николай Денков.

Попитан дали ветото е част от трудния диалог между кабинета и президента, Денков отговори:

"Не мога да си помисля, че за такива сериозни неща някой ще се заиграва със страховете на хората, но истината е, че като погледнем какво прави опозицията, тя прави точно това, да се опитва да плаши хората. Надявам се, че президентът не е влязъл в същия коловоз", заяви министър-председателят.

Денков заяви още, че "Лукойл Нефтохим" не е в процес на продажба, но има интерес към рафинерията.

"Аз самият съм виждал, че има интерес в разговори с различни компании. Това, което каза централата Литаско - не се водят преговори, това са два различни етапа. Воденето на преговори е една сравнително тежка процедура, която вероятно още не е стартирала. Но че има интерес - има интерес", уточни Денков.

Денков коментира и реакцията на Унгария и Сърбия, според които наложената от България такса върху транзитния руския газ подкопава енергийната им сигурност с думите, че има алтернативни доставки на втечнен газ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-широк обхват на финансиране и по-високи възнаграждения за треньорите предвиждат програмите на ММС за неолимпийските федерации
По-широк обхват на финансиране и по-високи възнаграждения за треньорите предвиждат програмите на ММС за неолимпийските федерации
За дългия път към дома на моряците от кораба "Рожен"
За дългия път към дома на моряците от кораба "Рожен"