НОВИНИ

Президентът и премиерът с нова размяна на реплики

Ново напрежение във властта

bnt avatar logo
от БНТ
20:08, 18.10.2023
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Таксата върху транзита на руски газ през нашата територия и евентуалната продажба на "Лукойл" са поредните теми, които разпалиха спор между президента и премиера. Радев и Денков спориха през медиите кой какви интереси защитава и кой е започнал войната между институциите.

Диалогът е необходим, но той трябва да отстоява националните интереси и сигурността на обществото, а не котерийни интереси. Така президентът Румен Радев отговори на премиера Николай Денков, който вчера призова да диалог между институциите.

"Всички тези красиви опорки, зад които се прикрива в момента управлението, всъщност отзад виждаме тъмните идеи от тъмния сценарий на записа. В момента имаме скрито управление по сценария от записа", каза Румен Радев - президент на Република България.

Политическо избелване и аз няма как да бъда част от този сценарий, нито ще допусна президентската институция да бъде заложник на някакви тъмни интереси.

Според Румен Радев не той, а управляващите са обявили война на президентската институция.

"В момента те зоват за диалог, но всъщност всички виждаме, че това не е протегната ръка за партньорство, а в същото време настояват за конституционни и законови промени, с които да осакатят тотално правомощията на президентската институция, за да може тя да не бъде коректив на каквито и да било безчинства на властта. Аз такова лицемерие не го разбирам", обясни държавният глава.

Премиерът отговори, че всичко, което правят е в полза на българските граждани, икономика и националната сигурност на страната.

"Вчера погледнах отново какво е написано в Конституцията за основните задължения на президента и какво би трябвало да символизира. Това е единението на нацията, но очевидно той е решил, че има други приоритети", отбеляза Николай Денков - министър-председател на Република България.

Президентът коментира и въведената от правителството такса върху вноса и и транзита на руски газ, която засяга Сърбия и Унгария, президентът смята, че влиза в противоречие с европейската солидарност и интеграция.

"Започналото примирение в обществото ни с некомпетентни и скандални решения дава все по-голяма увереност на управляващите, че могат да правят каквото си искат не само вътре, но и навън, да погазват европейски норми, сключени вече договори , да се бъркат в суверенни решения на други държави. И още по-важно според мен това решение ще доведе до декапитализация на "Булгартрансгаз" и неговия фалит. И тук ние трябва да получим отговор от управляващите всъщност кои интереси обслужват, защото това не са обществените интереси", коментира Радев.

Документите за таксата са изпратени в Европейската комисия и предстоят разговори с другите държави, обясни Николай Денков. А за "Булгартрансгаз" заяви.

"Със сигурност не е заплашен от фалит. Чух я тази версия, но тя няма основание. Нека да влезем в технологията, когато проведем първите разговори и с представители на ЕК, Унгария и Сърбия. Както знаете, предстои и Европейски съвет, на който аз ще имам възможност да говоря с тях. Нашата теза е, че това е задължение,което възниква по отношение на Газпром, а не по отношение на тези държави или пък на Булгартрансгаз", уточни премиерът.

По думите на президента Радев тайната подготовка на продажбата на Лукойл - Нефтохим, за която сме разбрали от чужди медии, е показател, че промяната се случва на тъмно, без диалог, без анализ за евентуални процеси и последствия.

Автори: Вера Александрова, Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Важен играч на Барселона пропуска "Ел Класико"
Важен играч на Барселона пропуска "Ел Класико"
Путин е почетен гост на международния форум "Един пояс, един път" в Китай
Путин е почетен гост на международния форум "Един пояс, един път" в Китай