НОВИНИ

Разказ от първо лице: Пред БНТ говори лекар, живеещ до взривената болница в Газа

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:35, 18.10.2023
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

Пред БНТ днес говори палестински лекар, завършил медицина у нас. Доктор Ашур се намира в северната част на Газа и е свидетел на взрива над лечебното заведение.

Поразената болница се намира само на 5 километра от дома, в който д-р Фадел Ашур живее в Ивицата Газа. Психолог по образование, завършил медицина в България, сега е принуден да живее в страх с още 60 души, които търсят спасение от бомбите.

"Аз чух вчера бомбардировката там и направо е трагедия. Християнска болница и там хората бягат като убежище. Вижте, тук в Газа вече е истинска трагедия, дизастър, катастрофално състояние, няма ток, няма вода, храната намалява. Даже няма къде да погребват мъртвите", каза д-р Фадел Ашур, който живее в Ивицата Газа.

Д-р Ашур е загубил близки в продължаващите 11 дни удари. Не знае как са останалите му роднини сега, защото няма връзка с тях. Преместил се е в дома на брат си, след като неговият е разрушен.

"Много роднини имам, загинали в бомбардировките. Бяха обикновени цивилни хора, загинали в техните домове."

"Няма сигурно място в Газа, всички домове могат да бъдат бомбардирани без причина, без да знаем защо и какво."

Всяко съобщение, което писателят Хайри Хамдан, получава от приятелите си от Ивицата Газа, звучи като прощално.

"Те пишат малко, кратко, но казват много, например - отлагаме надеждата от днешния ден за утре. Просто се сбогуват. Всяка вечер се сбогуват. Целият Сектор се сбогува, никой не знае дали ще е жив утре или не", каза Хайри Хамдан, писател.

Хамдан беше сред хората, които положиха цветя пред посолството на Палестина в София. Всеки споделя последните новини от роднините си там.

"На баща ми братовчеди са там. Казват, че нещата са ескалирали и просто нямат необходимите лекарства, храна, ток, вода, трудно се снабдяват с каквото и да било. Просто живот под обсада", разказа д-р Надя Дербаши.

В палестинското посолство в София отвориха книга за съболезнования за жертвите от смъртоносната атака и заявиха, че Израел носи отговорност.

"И всичко това пред очите и ушите на целия свят. Ние нееднократно апелирахме към целия свят да сложи край на тази безумна война незабавно. Реката от палестинска кръв продължава да се лее и в този момент. Няма оправдание за никоя страна, изгубила цивилни, да избива безмилостно невинни цивилни", заяви Адхам Зайналдин, посланик на Палестина в България.

Посланикът не спомена нито веднъж Хамас. Заяви, че Палестина няма да позволи насилствено изселване от Ивицата Газа. Посланиците на Ливан и Египет също поднесоха цветя в памет на загиналите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стана ясен фаворитът за европейското първенство по футбол през 2024 година
Стана ясен фаворитът за европейското първенство по футбол през 2024 година
"Лукойл": Не търсим купувач за рафинерията в Бургас
"Лукойл": Не търсим купувач за рафинерията в Бургас