НОВИНИ

Взаимни обвинения между Израел и палестинците след трагедията в болница в Газа

471 са жертвите на атаката на болницата "Ахли Араб" в Газа

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:20, 18.10.2023 (обновена)
Чете се за: 08:30 мин.
По света
Слушай новината
  • 471-а са жертвите на трагедията в болницата "Ахли Араб" в Газа. Това сочат последните данни на здравните власти в Ивицата Газа. Очаква се да бъдат открити оцелели под руините.
  • Израел разпространи аудиозапис, за който твърди, че е от прихванат телефонен разговор между активисти на Хамас, които признават, че ракетата поразила болницата, е изстреляна от "Ислямски джихад" - радикална групировка, която се бори за унищожението на Израел и е призната за терористична от Европейския съюз и Съединените щати.
  • Палестинците твърдят, че Израел е отговорен за трагедията.

И след поредния връх в ескалацията на насилието в Близкия изток въпросът е - има ли изобщо път назад, след всичко, което си причиниха от двете страни на фронтовата линия и какво може да направи дипломацията на този етап на конфликта. В момента, в който дипломацията се активизира се случи трагедията в болницата Ахли Араб и тя обърна тези усилия.

Всичко започна в 19.00 часа местно време снощи. Експлозия разтърсва болницата Ахли Араб в град Газа. Болницата е смятана за безопасно място в града и именно там се укриват 3000 души. Намира се в зоната за евакуация, която Израел обяви миналата седмица. В болницата е имало ранени при бомбардировките от последните 10 дни.

Според здравните власти в Газа загиналите са 471 души, ранените са 314, 28 от тях са в критично състояние. Под руините може да има оцелели, но и още много жертви.

Още снощи Хамас побърза да обвини Израел, от Тел Авив по-късно заявиха, че експлозията е причинена от палестинска ракета. Израел разпространи аудиозапис, за който твърди, че е от прихванат телефонен разговор между активисти на Хамас, които признават, че ракетата поразила болницата, е изстреляна от "Ислямски джихад" - радикална групировка, която се бори за унищожението на Израел и е призната за терористична от Европейския съюз и Съединените щати. "Ислямски джихад" е групировка, която има втората по численост мрежа от бойци след Хамас в анклава и също е финансирана от Иран.

На фона на взаимните обвинения това, което е потвърдено като факти е следното.

Екип от журналисти на Би Би Си направи проверка по кадрите и снимките и те съвпадат със сателитните данни от мястото на болницата. По всичко личи, че експлозията е избухнала в двора, тъй като има множество щети, нанесени и на околните сгради.

Това е предполагаемият кратер от експлозията, който е доста малък. Израел твърди, че ако експлозията е предизвикана от израелско оръжие - кратерът ще е далеч по-голям.

Важен е и моментът на тази трагедия - тя стана на фона на масирано израелско военно присъствие по границата с Газа в очакване на сухопътна инвазия и в навечерието на визитата на американския президент Джо Байдън и със сигурност пречи на каквито и да е дипломатически усилия за успокояване на обстановката.

Лекари оперират на пода

През целия ден жителите на Газа търсеха загинали сред отломките. Редица от обгорели коли стоят край това, което е било болница. По земята са пръснати одеала, чанти, дрехи. Вътре в болничните стаи още личат следите от невъобразимата паника.

През нощта докторите в болницата са извършвали операции на пода, често без анестезия - в отчаян опит да спасят ранените при експлозията.

"Тъкмо бях приключил с операция и изведнъж чухме силна експлозия. Хората започнаха да крещят и да ни викат да ги спасим. Беше шок за всички. Болницата беше пълна с мъртви хора, ранени. Хората пищяха и плачеха. Опитахме се да окажем първа помощ, но не можехме да се справим. Много хора станаха мъченици. Загинаха в ръцете ни", разказва д-р Фадл Наем - ръководител на сектор "Ортопедия" към болницата "Ахли Араб".

Още издирват оцелели

350 от ранените са откарани веднага с линейки до основната болница в град Газа Ал-Шифа. Хората казват, че за първи път виждат такава експлозия.

"Усетихме, че гори пожар, върху нас започнаха да падат предмети. Започнахме да се търсим един друг и изведнъж и токът спря, не можехме да виждаме....Не знам как да ви го опиша ...Не знам как ще успеем да се справим с това", казва през сълзи Фатима Саед, жител на Газа.

"Това е невиждано клане в историята на палестинската съпротива", смята Махмуд - жител на Газа.

Близки на загиналите се събраха първо, за да идентифицират жертвите, а след това и да ги погребат.

Израелската армия публикува аудиозапис, на който твърди, че е записан прихванат телефонен разговор между двама функционери на Хамас, които обсъждат каква е ролята на групировката ислямски джихад.

Ето съдържанието на записа, публикуван от израелските власти:

- Ракетата е от нас?
- Така изглежда!
- Както и да е, да, изстреляна е от гробището зад болницата.

- Какво?!

- Изстреляли са я от гробището зад болницата. Не достига целта и пада върху тях.

Властите в Тел Авив твърдят, че в района не е имало операция на израелската армия.

"Първо в хода на разследването беше установено, че в района не е имало операция на израелската армия, нито по въздух, нито по суша, нито по вода. Второ, установихме траекторията на ракетите - откъде са изстреляни, какъв е пътят им и къде е трябвало да поразят. Траекторията на всички ракети е към болницата "Ахли Араб", заяви подполковник Петер Лернер - говорител на Израелската армия.

Вълна от протести

Протести пламнаха на Западния бряг - в Рамала и в Наблус, а гневът на хората е насочен към Съединените щати.

"Какво идва тук Байдън? Идва да потупа по рамото евреите и да ги насърчи да избиват още палестинци", пита Махмуд Астал - жител на Хан Юнис.

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас обяви тридневен траур, а лидерът на политическото крило на Хамас призова световното мълчание да спре и масовото убийство да бъде осъдено.

"Американците да поемат отговорност, че са дали безгранично прикритие на врага да извършва подобни кланета, военни престъпления и геноцид. Тези, които дават подкрепа на Израел в Съвета за сигурност и отказват да осъдят окупацията и агресията", заяви Исмаил Хание - лидер на "Хамас".

И през деня ракети летяха от Газа към израелските територии, не секнаха и израелските бомбардировки и над ивицата през целия ден се извиваха гъсти облаци дим.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата предлага на търговските вериги да продават основни храни на достъпни цени
Държавата предлага на търговските вериги да продават основни храни на достъпни цени
Хайнц и Естрада: ЦСКА има качеството и желанието да стане шампион
Хайнц и Естрада: ЦСКА има качеството и желанието да стане шампион