НОВИНИ

Радев: Управляващите обявиха война на президентската институция, не аз

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:12, 18.10.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Не аз, а управляващите в момента започнаха и обявиха война на президентската институция. Именно в този запис, още преди да са получили властта. Това коментира държавният глава Румен Радев пред журналисти, попитан за размяната на реплики между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2.

Отново напрежение между "Дондуков" 1 и 2: Имало ли е чистка в администрацията?

Всички тези красиви опорки, зад които се прикрива в момента управлението - всъщност отзад виждаме тъмните идеи от тъмния сценарий на записа, посочи той.

"Няма как да бъда част от този сценарий, нито ще допусна президентската институция да бъде заложник на някакви тъмни интереси", категоричен бе Радев.

По думите му диалогът е необходимост, но той следва да има за цел отстояването на националния интерес, сигурността и благосъстоянието на обществото ни.

"В момента те зоват за диалог, но всъщност всички виждаме, че това не е протегната ръка за партньорство. В същото време настояват за конституционни и законови промени, с които да осакатят тотално правомощията на президентската институция, за да може тя да не бъде коректив за каквито и да е безчинства на властта. Аз такова лицемерие не го разбирам", коментира Радев.

Рафинерията в Бургас е в процес на продажба

Според президента "тайната подготовка на продажбата на "Лукойл" е показател, че промяната се случва на тъмно

"Без диалог, без информиране на обществото по такъв стратегически за страната ни въпрос, без анализ за евентуални процеси и последствия, каза президентът, попитан за продажбата на дружеството. Той се обърна към журналистите и заяви: „Трябва да зададете този въпрос на хората, които обявяват в чужди медии какво всъщност планират“.

Управляващите дължат отговор каква съдба предвиждат те на българската рафинерия, на хилядите заети там, на Бургаския регион, на националната ни енергетика и икономика, заяви Радев.

Сърбия и Унгария планират общ отговор на българската такса за пренос на руски газ

Попитан за транзитните такси на руски газ през страната ни за Унгария и Сърбия, президентът посочи, че утре е Ден на българо-унгарското приятелство, приет с решение на двата парламента.

"И това разсипаха. За каква европейска солидарност и европейска интеграция говорят нашите управляващи при положение, че посягат на страна член на ЕС, съюзник и партньор в НАТО и ЕС. Страна, с която ни свързват здрави, дълбоки културни, исторически връзки и която е един от основните инвеститори", коментира Радев и посочи, че е засегната и Сърбия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна проверка към Жоан Лапорта по подозрение в раздаване на подкупи
Започна проверка към Жоан Лапорта по подозрение в раздаване на подкупи
Сандро Тонали е залагал на мачове на Милан, докато е имал договор с клуба
Сандро Тонали е залагал на мачове на Милан, докато е имал договор с клуба