НОВИНИ

Е-рецептите предизвикаха остър сблъсък между лекарския и фармацевтичния съюз

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 18.10.2023
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Два дни след въвеждане на електронните рецепти – остър сблъсък между лекарския и фармацевтичния съюз. Аптекарите настояват за нормативно въвеждане на генерична замяна на лекарствените продукти и отричат твърденията на лекарския съюз за "диктат на аптеката". От лекарския съюз обаче заявиха, че никой не е освободил от закона колегите – фармацевти, но 2 дни се наблюдава масово връщане на пациенти до кабинетите.

БЛС: Аптеки връщат пациенти с електронно предписани антибиотици и лекарства за диабет

Един от най-честите проблеми след нововъведението е липсата на синхронизация между лекарските и аптечните софтуери, които минават през националната здравно-информационна система. Разминаването в данните между лекарския софтуер с този на фармацевтите е толкова драстично, че понякога дори не се разбира кой е предписаният антибиотик, както се е случило с рецепта за 3-годишно дете.

Мария, магистър-фармацевт: "Няколко пъти отваряхме в системата, но не се показваше никакъв антибиотик и на екрана е показано какво се показва медицински продукт колосално приложение."

Според фармацевтите е трябвало да има гратисен период, в който да се тестват проблемите, преди да се премахне напълно хартиената рецепта за антибиотици и лекарства за диабетно болни. Електронната рецепта за тези препарати вече е задължителна.

"Ние нямахме абсолютно никакъв гратисен период да напаснем софтуера, дали техен, дали наш, всичко това води до безбройни грешки", каза Милена Каменова, зам. председател на Регионална фармацевтична колегия -Пловдив.

Антибиотиците и лекарствата против диабет се продават само с електронни рецепти

За да изпишат електронна рецепта лекарите трябва да съставят и амбулаторен лист, както и да са с регистрация към лечебно заведение. В същото време според Българския лекарски съюз в аптеките такъв контрол не се осъществява, защото не се изисква подпис при получаването на лекарствата.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров каза в студиото на "Денят започва", че нито те, нито аптеките имат право да връщат пациенти:

"Законът казва, че ако няма медикаменти, изписани от лекаря, тя трябва до 24 часа да го достави или да насочи пациента към най близката аптека, която би го имала. Това го пише в закона."

Само за 2 дни са издадени 26 хиляди електронни рецепти. По-малко от половината са изпълнени.

Мария, магистър-фармацевт: "Когато майката седи с насълзени очи и ми казва детето ми е там и в момента повръща в колата и вие ме карате да се върна още един път и докторът ми казва не я връщай, защото имам 50 деца отпред в момента..."

Електронните рецепти за антибиотици - трудност за лекари, улеснение за пациенти

"Министерството ние многократно ги предупреждавахме - моля ви, не заблуждавайте обществото с това приложение. Това не е игра електронна", каза д-р Иван Маджаров.

По думите на Маджаров, белите хартиени рецепти важат навсякъде:

"И ще важат, което означава, че българските пациенти ще засилят туризма си за лекарство, за купуване в другите страни."

Иван Маджаров: Белите хартиени рецепти важат навсякъде и ще засилят туризма за лекарства в чужбина

Не е ясно още как ще действат семейни лекари в отдалечени населени места без аптеки, които до момента сами са снабдявали с лекарства пациентите си през аптечни складове.

екип на БНТ-Пловдив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха нелегална фабрика за цигари в София (СНИМКИ)
Разбиха нелегална фабрика за цигари в София (СНИМКИ)
Кой е виновен за трагедията в Газа - Тел Авив обяви, че разполага с кадри от удара
Кой е виновен за трагедията в Газа - Тел Авив обяви, че разполага с кадри от удара