НОВИНИ

БЛС: Аптеки връщат пациенти с електронно предписани антибиотици и лекарства за диабет

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:35, 17.10.2023
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Аптеки масово връщат пациенти с електронно предписани антибиотици и лекарства за диабетици - това твърдят от Българския лекарски съюз. От вчера там са постъпили множество сигнали от медици и пациенти, че фармацевтите не изпълняват електронни предписания с аргумента, че медикаментът липсва. Това според Лекарския съюз показвало, че при хартиената рецепта фармацевтите отпускали каквото си поискат, без да се съобразяват с предписаното от лекаря.

Фармацевтът Елена Бобева е съгласна с идеята да се ограничи изписването на електронни рецепти за антибиотици. Според нея системата в момента не работи както трябва и вече е попадала на различни ситуации.

Антибиотиците и лекарствата против диабет се продават само с електронни рецепти

Йордан Недев обикаля аптеките в Русе за да си купи инсулин, който му е предписан с електронна рецепта.

"В момента го няма. На 14-и ми е рецептата, ако до края на месеца не го намеря, рецептата изгаря, макар че е електронна и нямам никаква полза от електронна рецепта при положение, че лекарството го няма".

"23 антидиабетни лекарства липсват и то - тотално във всички аптеки. Ако е-рецептата е за това лекарство, разбира се, че ще бъдат върнати", каза Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

От лекарския съюз казват, че фармацевтите масово връщат и пациенти с електронно предписан антибиотик с аргумента, че продуктът не е наличен.

"По този начин много ясно стана, че до момента лекарствата са се отпускали в аптеките на практика безконтролно. Най-вероятно означава, че се е давало това, с което разполага съответната аптека", каза д-р Николай Бръзналов - зам.-председател на БЛС.

Електронните рецепти за антибиотици - трудност за лекари, улеснение за пациенти

"Електронизацията не е нещо, което не можем да избегнем. И то е добро, защото осветлява много тъмни полета, които досега чрез хартиените копия на рецептите и цялата практика досега не можеха да се видят", поясни проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването.

От фармацевтичния съюз заявиха, че твърденията на лекарския съюз не са верни. А от асоциацията на собствениците на аптеки обясниха, че медиците предписват лекарствата със специален код. И дори аптеката да има наличен същия медикамент, но на друг производител, фармацевтът не може да го отпусне.

"Софтуерът контролира за съответствие на лекарствата с електронната рецепта и не те допуска да я изпълниш, ако не сканираш същото лекарство", поясни Николай Костов.

В тези случаи аптеката връща пациента. Единият вариант е той да се обади на личния лекар и евентуално да смени електронната рецепта.

Няма да се преустанови електронното изписване на рецепти за антибиотици

Лекарите нямат проблем с издаването на електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабетици.

Д-р Мирослав Спасов, общопрактикуващ лекар: Драмата е, че някой не си е допрочел нормативната уредба, някой не си е инсталирал приложенията. Някой не си запознава софтуера с тези работи. Основният проблем е, че фармацевтите се оказаха неподготвени и не разучиха софтуера.

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: Много лекари продължават да предписват хартиени рецепти след 16-и октомври. Някои нямат софтуер, например специалисти, които нямат договор с НЗОК.

Д-р Николай Шарков, председател на БЗС: Системата бе въведена изненадващо за зъболекарите, но вече имат. Сега вече те могат да свалят приложенията и да могат да изписват рецепти, но естествено трябва да са снабдени със съответната хардуерна установка.

До края на месеца здравното министерство очаква сигнали за проблеми с електронната рецепта, обясни министър Хинков.

По темата работиха: Альоша Шаламанов, Теодор Стамболиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Кмете, запиши си!": Кои са най-големите проблеми в Шумен?
"Кмете, запиши си!": Кои са най-големите проблеми в Шумен?
Късен щурм на България U21 стигна само за равенство срещу Косово
Късен щурм на България U21 стигна само за равенство срещу Косово