НОВИНИ

В капана на войната: Близо 1 милион палестинци чакат да напуснат Газа

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:47, 17.10.2023
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Слушай новината

В 11-ия ден от началото на войната между Израел и Хамас - поне 4200 са жертвите от двете страни. Израелските сили продължават да нанасят масирани въздушни удари срещу ивицата Газа, където над 1 млн. души са вътрешно разселени. И днес, обаче, границата с Египет остана блокирана. На фона на предупреждение на Иран, че ситуацията може да ескалира, подкрепяната от Техеран шиитска групировка Хизбула нанесе удари срещу северната част на Израел.

Рафа - границата между Ивицата Газа и Египет. Талаат и семейството му от години имат и норвежко гражданство. Вече няколко дни се надяват да бъдат допуснати да се евакуират в Египет, след което да се приберат в Норвегия. Те са част от онези над 1 млн. и 100 хиляди палестинци, които по нареждане на Израел напуснаха северната част на Ивицата.

Талаат Гаябен, палестинец с двойно гражданство: "Всеки ден идвам до пункта Рафа. От посолството ни казаха - отидете и опитайте да преминете. Тук е много, много опасно. Израелските сили бомбардират навсякъде. Идваме, чакаме по 7 - 8 часа, след което се прибираме. Страхувам се, че всеки миг може да бъде последен за нас.

600 000 души са дошли във втория по големина град в Газа - Хан Юнис. Макар да беше посочено, че мястото няма да бъде бомбардирано, за изминалото денонощие израелски ракети са отнели живота на най-малко 100 души в Рафа - недалеч от Хан Юнис.

Ударите стават на фона на очакваното от дни начало на израелската сухопътна операция в Газа. Без да разкрива подробности, израелската армия предупреждава, че следващата фаза на войната им с Хамас може да бъде "по-различна от очакванията".

Марк Негев, съветник на израелския премиер: "Целта ни е да смажем и унищожим военната машина на Хамас в Газа, а също така да разрушим политическите ѝ структури. Ще се опитаме да сведем до минимум броя на жертвите, но присъствието на цивилни не дава имунитет на Хамас.

Страх и разруха в сърцето на Газа. Броят на жертвите се увеличава с всеки час, а болниците вече почти не разполагат с консумативи, с които да лекуват стотиците нови пациенти.

ООН предупреди Израел, че нареждането за евакуация на палестинци от Газа, може да се тълкува като "принудително отвеждане на цивилни", което е военно престъпление. Тел Авив отново беше призован и да позволи доставянето на хуманитарна помощ и да възобнови подаването на ток и вода към Ивицата. От организацията настояват и за "моментално и безусловно" освобождаване на 199-те израелски заложници, отведени от Хамас в Газа. Израел не е член на Международния наказателен съд, но палестинската държава е.

Лидерът на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че израелските управляващи трябва да бъдат изправени на съд за своите "престъпления срещу палестинците":

"Ако тези престъпления продължат, мюсюлманите ще започнат да губят търпение, силите за отбрана ще загубят търпение и никой няма да може да ги спре."

Израелската армия установи 2-километрова военна зона по границата си с Ливан, където действа подкрепяната от Иран шиитска групировка Хизбула. Местните жители започнаха масово да напускат домовете си и да се насочват към вътрешността на Израел.

Офир Йечекли, зам.-кмет на Кирят Шмона: "Видяхме какво причиниха на хората в южната част на страната. Знаем, че Хизбула действат по същия начин, по който и Хамас и знаем, че ако нещо се случи тук, то няма да е никак хубаво."

Взаимен обстрел между израелските сили и части на Хизбула имаше през целия ден.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надига ли се нова вълна на терор в Европа?
Надига ли се нова вълна на терор в Европа?
Вики Томова загуби още на старта в Клуж-Напока
Вики Томова загуби още на старта в Клуж-Напока