НОВИНИ

Честваме 100 години от рождението на Апостол Карамитев

Айше Сали
от Айше Сали
16:40, 17.10.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Честваме 100-годишнината от рождението на големия български актьор Апостол Карамитев. "Любимец 13", "Рицар без броня", "Сватбите на Йоан Асен" са само част от филмите, с които си спомняме за него.

Юбилеят беше посрещнат с прожекции на филми с участието на Апостол Карамитев, а в Народния театър само на днешния ден билетите за представленията на сцената, която носи неговото име, бяха на специални цени.

"Това просто и вълшебно нещо, което е животът - човек трябва колкото се може по-честно, по-умно и по-запълнено да изживее", казваше големият актьор.

Едни от последните му думи сякаш са урок по смисъл. Онзи, който Апостол Карамитев търси във всичко. Сега по стъпките на актьора върви неговият син Момчил.

"Най-важният урок - когато правиш нещо, трябва да бъде интересно и занимателно, за да можеш да вкараш и основна идея. Дори да играеш нещо историческо, трябва да намериш някаква допирна точка с днешния ден", споделя Момчил Карамитев, актьор и режисьор.

И в Народния театър днешният ден е специален. Връща ни към историята на сцената, която носи името на Апостол Карамитев. Създадена е през 1968 г. благодарение на усилията на актьора.

Емблематичният портрет на Апостол Карамитев, рисуван от художничката Дора Бонева, както и негова фотография, в която го виждаме в ролята на Хенрих IV посрещат зрителите в деня, когато честваме неговия юбилей.

"Портретът на Хенрих IV ни го подари актрисата Мария Стефанова в знак на почит към актьора и тя всеки път целува този портрет, влизайки в залата за представление", казва Катя Попчева, началник отдел "Продажби и програмиране".

Опашки за билети с намаление за представленията на тази сцена имаше от сутринта.

"Реших да уважа празника като подкрепя каузата на Народния театър", споделя Николай Колев.

Гледайте филма "Апостол - силата на духа", посветен на 100-годишнината на Апостол Карамитев

БНТ също ще отбележи 100-годишнината на Апостол Карамитев. Утре вечер ще излъчим документален филм, създаден специално за юбилея.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново напрежение между "Дондуков" 1 и 2: Имало ли е чистка в администрацията?
Отново напрежение между "Дондуков" 1 и 2: Имало ли е чистка в администрацията?
БСП ще разговаря с "Възраждане" да внесат втория вот на недоверие преди изборите
БСП ще разговаря с "Възраждане" да внесат втория вот на недоверие преди изборите