НОВИНИ

Започна конференцията по индология "Да разкажеш Индия" в СУ

bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 17.10.2023
Чете се за: 07:30 мин.
У нас
Слушай новината

Стартира тридневната научната конференция "Да разкажеш Индия" за 40-годишнината на специалността Индология в Алма матер.

Аулата на Софийския университет събра знанието, опита и положителната енергия на български и световни учени индолози.

Българската индология е една от най-силните школи в света и привлича тук десетки изследователи на тази колкото древна, толкова и авангардно съвременна земя. Наши възпитаници преподават в престижни университети по целия свят.

Проф. Милена Братоева, зам.-декан на ФКНФ, Софийски университет "Св. Климент Охридски":

"Наистина сме се опитали да разкажем нашата гледна точка, нашето разбиране за Индия".

Проф. Шашибала, гост-лектор от Индия:

- Работата, която е свършена от българските индолози, е невероятна. И начинът, по който работят така задълбочено е много невероятен. Аз познавам, например, професор Милена Братоева от толкова отдавна и съм запозната с нейната работа. Аз наистина оценявам, не само аз, но всички индийци оценяват начина, по който те работят, не само в катедрата, но и по всички други начини. Българите са толкова топли хора - те обичат Индия, ние обичаме България. Това е така, защото се познаваме - познаваме културите си, познанието, което имаме, можем да споделяме това познание.

Българските професори са посветили животите си да изучават Индия и да носят щастие. А когато има щастие, има и мир, здраве, защото доброто здраве е много важно. Ние винаги сме с отворени сърца и умове.

След като Индия се превърна в домакин на Г20 и начина, по който работим в Индия не се е случвал преди в никоя друга страна за Г20. Нашият премиер беше много ясен в своята визия, че целият свят е едно семейство. Така че това е един свят, едно семейство, едно бъдеще. И какво трябва да бъде бъдещето - то трябва да е светло, хората трябва да бъдат щастливи, трябва да има мир, братство. Нашият премиер се свърза с много хора и организации, институции да дойдат и да се включат. Така че се получава като революция в Индия, като движение, при което всички трябва да допринесат за братята си и за света. Аз работих много тази година и мога да видя помощта на хората в Индия.

За мен България е страна на хора, които са много близки до Индия. И когато гледаме културата на тези две страни, поведението на хората в Индия и България - те са толкова топли, толкова гостоприемни и приятелски настроени. Само така можем да се разберем един друг. Аз обичам българите и те ме обичат. И благодаря на професор Милена Братоева, че ме поканиха, за да науча, но и да споделя.

Даниела Кънева, БНТ:

- Един живот не стига, за да изучиш Индия - това е една безкрайна история.

Проф. Шашибала, гост-лектор от Индия:

- Ние в Индия вярваме, че като се родиш, се раждаш с конкретни ценности и това ти помага да преминеш от един живот в друг живот. В Индия мислим, че времето е като цикъл, така се движи, не е линейно - аз умирам и ще се преродя.

Н. Пр. Санджай Рана - посланик на Индия в България:

"Българските индолози са като мост между Индия и България като обменят идеи, познание и са подготвили много хора, които са свършили много за взаимоотношенията ни. Така че бих казал - много важни 40 години за Индия и България, през които Софийският университет "Свети Климент Охридски" е свързан с Департамента по индология и е създал много дипломати, учени, изследователи и продължава да го прави. Днес Индия е страна, която оставя своя отпечатък на глобалната сцена - тя е една от най-бързо растящите по големина икономики и като председател на Г20 работи като водеща страна по преодоляване на глобалните предизвикателства, пред които се изправя човечеството. И както се вижда в различните презентации по време на тази конференция - Индия играе роля на световната сцена - целият свят е едно семейство, ние всички трябва да работим заедно, да се изправим срещу нашите проблеми и това е посланието, което идва от тази конференция. Така че съм много развълнуван да бъда част от тази конференция.

Аз съм оптимист, че нещата ще стават по-добре и всеки от нас има роля. На практика ние от Индия сме готови да играем тази роля - да бъдем силата на доброто.

България и Индия сме две древни цивилизации, но днес ние сме също и две много динамични страни, ние играем много важна роля в нашите региони и ние сме много активни с всичко около нас. Така че нашата връзка е много силна, винаги е била силна, но става още по-силна в наши дни, много е силна политически, икономически, инвестициите се увеличават, а също и контактите между хората. Много студенти тук учат индология, но също така учат хинди в Индия и също индийски науки. Много бизнеси от Индия са тук - нашите топ IT-компании са тук и те правят добър бизнес, така че нашата връзка се задълбочава и се надяваме да имаме повече обмени, повече инвестиции и виждам чудесно бъдеще за нашите отношения с взаимна изгода".

проф. Кнут Якобсен - почетен гост-лектор от Норвегия:

"Всичко, което можем да направим, за да разберем хората по-добре, е да изучаваме античните цивилизации и как обществата са се развивали за хиляди години..... И ние можем да използваме познанието от хората от миналото, за да се опитаме да се справим с проблемите днес".

Автор: Даниела Кънева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с най-добрите ни шахматистки на европейското отборно първенство
България с най-добрите ни шахматистки на европейското отборно първенство
Джо Байдън ще посети утре Израел
Джо Байдън ще посети утре Израел