НОВИНИ

Филип Гунев: Рисковете за сигурността са свързани с възможна радикализация след офанзивата на Израел

bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 17.10.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Рисковете за страната ни заради войната между Израел и Хамас са свързани с разширяване на конфликта и евентуалното въвличане на други международни терористични организации, които да искат да отмъстят за евентуални по-радикални действия, които Израел би предприел. Това заяви в "Денят започва" Филип Гунев - бивш заместник-министър на вътрешните работи.

"Това, което видяхме през 2014 година, когато Израел отново беше провокиран с терористични атаки да влезе в Газа, тогава над 2000 души бяха убити в анклава. Тогава видяхме няколко терористични атентата в Европа или опити за такива от радикализирани ислямисти и това за мен е големият риск днес. И той предстои да се развие тепърва, защото реакцията на Израел тепърва предстои да навлезе в истинската си фаза. Съотношението обикновено е 1 към 10. Ако имаме 100 убити израелци, Израел навлиза и обикновено са убити 1000 палестинци. Т.е. при една офанзива ние можем да очакваме още хиляди жертви и това най-вероятно ще доведе до някаква радикализация", каза Гунев.

Двама шведи са убити при терористичния акт в Брюксел

Според него рискът на нашите граници за засилен мигрантски поток от Близкия изток предстои.

"Рискът за нас е въвличането на Хизбула и това е една голяма неизвестна. Как ще реагира Хизбула? Президентът на САЩ Байдън отива в Израел, за да предотврати ескалация на конфликта. Въвличане на Ливан в конфликта може да генерира мигрантска вълна оттам, която неизбежно ще мине през Турция и България", обясни бившият зам. вътрешен министър.

"Не мисля, че рисковете в момента са по-големи от тези, които бяха преди 3-4 години, когато имахме хиляди от т.нар. пътуващи бойци, терористи на "Ислямска държава", които минаваха през нашите граници. Тогава това беше ежедневие на службите и на МВР да залавят или да регистрират такива бойци. В момента ситуацията и рисковете са малко по-различни. Първо Хамас не е международна терористична организация, като ИДИЛ. Това е местна организация, която даже много държави не смятат дори за терористична, а освободителна организация, въпреки че използва терористични методи в Израел. Но тя няма международно присъствие, няма извършени международни терористични актове", обясни Филип Гунев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Русев пред БНТ: Не мисля, че Младен Кръстаич трябва да поема всички удари
Георги Русев пред БНТ: Не мисля, че Младен Кръстаич трябва да поема всички удари
България ще търси край на негативната серия в контролата с Албания
България ще търси край на негативната серия в контролата с Албания