НОВИНИ

Мариета Георгиева: Институциите реагираха бързо и адекватно на бомбените заплахи в училищата

bnt avatar logo
от БНТ
07:44, 17.10.2023
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Институциите реагираха бързо и адекватно на бомбените заплахи в училищата, заяви в "Денят започва" заместник министърът на образованието Мариета Георгиева.

Дуалното обучение се развива все повече у нас

"Още през март, когато имаше отново такива заплахи в училищата, беше създадена междуведомствена работна процедура, която определя поведението и действието в случай на заплаха от взривни устройства в сгради с обществено предназначение, в които има струпване на много хора. Ето защо сега имахме доста адекватно и бързо действие на всички институции в изпълнение на разписаните стъпки. По тази причина нямаме прекъсване на учебния процес. Бяха извършени необходимите проверки от страна на органите на реда и съответно не бяха установени никъде съмнителни предмети или вещи без надзор или ясен произход. След подписване на констативен протокол учебният процес беше продължен", уточни тя.

Георгиева съобщи, че от Министерството на образованието са изпратили писма до регионалните управления, в които напомнят за процедурата, която трябва да бъде спазвана в такива случаи.

Сигнали за бомби в няколко училища в различни краища на страната

Зам. министърът на образованието коментира и темата за дуалното обучение, което позволява на учениците да учат и да работят в реална работна среда.

В Плевенско ученици работят с трактори, автомобили и земеделска техника по дуалната система

"Дуалното обучение наистина работи и доказателство е ръстът му, който непрекъснато се увеличава през последните години. То стартира през 2015 г. по българо-швейцарската програма "Домино 1". След това бяха направени редица нормативни промени, които дават възможност в България дуалното обучение да бъде добре организирано и да получи своята българска реализация в условията на нашето училищно образование", каза Георгиева.

Вижте целия разговор във видеото

Темата за бомбените заплахи в училищата беше обсъдена в "Денят започва" и с Данко Калапиш - софийски председател на Съюза на ръководителите в народната просвета, директор в 107 ОУ "Хан Крум" и Светлин Илиев – председател на Асоциация по киберсигурност в България.

"Масово директорите не одобряваме този протокол, защото се налага ние като директори да поемаме първоначалната отговорност за извършване на огледи. Огледи, в които училищните екипи търсят съмнителни предмети. Не смятам, че ние имаме експертизата да търсим тези съмнителни предмети, още повече, спрямо протокола, раниците на учениците също се смятат за такива", заяви Данко Калапиш - софийски председател на Съюза на ръководителите в народната просвета , директор в 107 ОУ "Хан Крум".

Светлин Илиев каза, че технологични решения за справяне с проблема има и уточни:

"Има технологични решения, които имат отношение към киберсигурността за минимизиране на тези заплахи. Тук става въпрос за професионални служебни пощи, за обучение на IT персонала и на учителите", каза председателят на Асоциация по киберсигурност в България.

По думите на Светлин Илиев държавните структури не са достатъчно защитени.

"Наши изследвания показват, че държавни и общински структури, както са училищата, наистина не са защитени и показва по-слаби нива на мрежова информационна сигурност", допълни Илиев.

Директорът на 107 ОУ "Хан Крум" Данко Калапиш обясни, че от април месец, след последния бум на бомбени заплахи, всички училища работят със специални имейли, които, обаче, отново не гарантират сигурност.

"Всички имаме заповед да работим само с тези пощи, това не означава, че на тези пощи също не пристигат подобни заплахи", разказа директорът на 107 ОУ "Хан Крум".

Вижте повече във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17 октомври: Предизборните битки за местния вот в ефира на БНТ
17 октомври: Предизборните битки за местния вот в ефира на БНТ
Продават на търг историческо писмо, подписано от 14 американски президенти
Продават на търг историческо писмо, подписано от 14 американски президенти