НОВИНИ

500 000 израелци са разселени заради войната

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:10, 17.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Почти 500 000 израелци са били разселени в страната си след атаките на Хамас на 7 октомври, съобщи говорителят на израелската армия. Eвакуиран e целият Южен Израел, всички населени места в близост до Ивицата Газа, както и 20 населени места по границата с Ливан.

Същевременно повече от един милион души са се преместили от северната част на Газа в южната част на анклава.

Сателитни снимки на американска технологична компания показват как изглежда граничният пункт Рафа. Помощ, предоставена от няколко държави, от дни чака "зелена светлина" за безопасното й доставяне в Газа. На фона на противоречивите информации дали пунктът ще бъде отворен за движение, хората с чужди паспорти също чакат за евакуация.

Снимка: БГНЕС

Масиран обстрел в района на южните градове Хан Юнис и Рафа. Най-малко 49 палестинци са загинали, съобщават палестински официални представители. Пострадал е и бежански лагер в Джабалия. Израелската армия разпространи кадри от удари тази нощ срещу военни цели на Хамас и джихадистки терористични организации в Газа.

"Целта ни е да унищожим военната машина на Хамас в Газа и политическите им структури. Искаме да сведем до минимум щетите, но присъствието на цивилни граждани не дава имунитет на Хамас", Марк Регев, съветник на израелския премиер.

Според израелските военни в северната част на Газа остават около 100 000 души. Израел съобщи, че четирима души са убити при опит да влязат в Израел от Ливан. В изявление на армията се казва, че терористичен отряд се е опитал да проникне през оградата за сигурност и да постави взривно устройство.

Същевременно тази нощ са извършени удари срещу цели на Хизбула в Ливан. Продължава струпването на военна техника в Ашкелон.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът свиква Съвета по сигурност заради войната в Израел
Премиерът свиква Съвета по сигурност заради войната в Израел
Двама шведи са убити при терористичния акт в Брюксел
Двама шведи са убити при терористичния акт в Брюксел