НОВИНИ

България въведе такса за пренос на руски газ през своя територия

Ще се отрази ли решението на отношенията ни със Сърбия и Унгария?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:04, 16.10.2023
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Остри реакции от Унгария и Сърбия след решението на България да повиши транзитната такса за руски газ, който преминава през нашата страна в посока запад. Според изчислението това трябва да прибави към държавната хазна още 3 милиарда лева.

Решението беше публикувано в Държавен вестник в петък и оскъпява природния газ за Сърбия и Унгария с 20 лева на мегаватчас. Премиерът Николай Денков заяви, че България има пълното право да наложи тази такса. Той даде пример с договора с турската компания "Боташ", сключен от служебното правителство. В него има такса, свързана с вноса и обработката на течния природен газ.

"Всъщност таксата, която ние въведохме, създава възможност за истинска конкуренция между течния природен газ от различни източници и газа, който идва от Русия“, посочи премиерът Денков.

С около 20% се оскъпява транзитно преминаващият руски природен газ през България с въвеждането на допълнителната такса. В момента цената на синьото гориво в Европа се търгува за малко над 94 лв., така че допълнително оскъпяване от близо 20 лв. е значително. Според премиера страната ни има право да въвежда допълнително облагане, а засегнатите страни вече имат алтернативи.

"Когато е сключило служебното правителство договора с "Боташ", там има такса, свързана с вноса и обработката на течния природен газ и всъщност таксата, която ние сме въвели създава възможност за истинска конкуренция между течния природен газ от различни източници и този, който идва от Русия. България има право да налага такса върху вноса и транзита на руски газ. "

Според анализатори обаче причините за таксата са други.

"Имам подозрение, че това е начин за повишаване на приходите, тъй като ще се тегли нов дълг има проблеми със събираемостта на някои данъци", посочи доц. д-р Васил Петков, ръководител катедра "МИО и бизнес" в УНСС.

"Подобно решение е много спорно и носи за себе си сериозни рискове. То е своеобразно мито върху вноса на руски газ. Такова мито не е съгласувано с останалите страни членки. България няма право да въвежда едностранно вносни такси защото ние сме част от общ европейски пазар", поясни Мартин Владимиров, директор, Програма „Енергетика и климат“, Център за изследване на демокрацията.

Възможно е да се стигне до арбитраж, а така и до влошаване на отношенията със засегнатите страни.

"Тази такса е нарушение на дългосрочния договор, който имаме с "Газпром" за пренос на газ през българската мрежа. Знаете, това споразумение беше сключено след търг през 2020 г., който определи фиксирана цена на транзита за 20 години На практика тази такса увеличава транзитните разходи на "Газпром" значително, което може да доведе до арбитражен спор и "Газпром" да го спечели".

Можем сериозно да си влошим отношенията със Сърбия, смята доц. д-р Васил Петков.

"Те не са били винаги добри отношенията. Не е е добре да имаме Унгария като враг в ЕС, защото тя така или иначе има обвинения към България, че не прави достатъчно за мигрантския поток"

Според премиера обаче точно Сърбия и Унгария са се възползвали от специално разрешение за доставки на руски газ, но когато не е имало алтернатива за друг.

"Сега се появиха други възможности има интерконектори така че има възможност за алтернативи и съответно руския газ не би трябвало да се ползва със специални преференции", каза Николай Денков.

Аргументът, че България налага допълнителни санкции на Русия заради войната, също не е достатъчно силен, посочват анализаторите. Тъй като увеличението на таксите е минимална част от плащанията на Русия за това, а общите ѝ приходи от петрол и природен газ за септември нарастват с 15%.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бодигардът на Мохамед Салах: Най-лудото време беше след спечелването на Шампионска лига
Бодигардът на Мохамед Салах: Най-лудото време беше след спечелването на Шампионска лига
15 българчета се класираха за 1/8-финалите на ITF турнир в Пловдив
15 българчета се класираха за 1/8-финалите на ITF турнир в Пловдив