НОВИНИ

Блокадата на Газа: Хиляди се струпаха по граничните пунктове в очакване да бъдат отворени

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:20, 16.10.2023
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината

Израел и Хамас обявиха, че няма примирие, с което да бъде допусната хуманитарна помощ до Ивицата Газа. 1 милион души се преместиха за два дни от северната част на анклава в южната. Населението на град Хан Юнис буквално за часове стана двойно по-голямо. Хиляди се струпаха на граничния пункт Рафа в очакване да бъде отворен. ООН обяви, че води интензивни преговори за допускане на хуманитарна помощ. Часове остават, докато свърши горивото в анклава, а Хамас твърди, че водоподаването не е възстановено, както съобщиха вчера от Тел Авив.

199 са пленените от "Хамас" заложници

Сцените на паника, гняв и отчаяние са на всеки ъгъл в Ивицата Газа. През изминалата нощ и днес израелските бомбардировки са най-интензивните от началото на войната. Поразени бяха и няколко квартала в Хан Юнис. Спасителни екипи се опитват да извадят телата на деца под руините на къщата на семейство Зугмат, които тъкмо са пристигнали от северната част на Газа.

“Бяхме вътре в къщата, когато удари телата на невинни деца, които нямат нищо общо с войната и не знаят нищо, се разхвърчаха. Бяха си на безопасност вкъщи", това заяви Абед Рабая, жител на Хан Юнис.

Мъже от Гражданска защита се сринаха емоционално пред болницата ал Шифа в град Газа, след като беше ударена тяхната щабквартира.

"Спасителният екип имаше мисия, подготвяха материалите си. Ние сме пожарникари, нямаме оръжия, не се координираме с никой друг. Цивилни сме. Просто гасим пожари и спасяваме ранени. Няма защо да сме мишена на удари", обясни друг жител.

Продължават дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта в Близкия изток

С по една раница, багаж събран в найлонови торби и с матрак под мишница палестинците търсят изход от ивицата към граничния пункт Рафа, но той остава затворен.

"По пътя насам ни обстрелваха, хората започнаха да крещят. Където и да отидем все има удари, плач, писъци и кръв. Не знаем кога ще отворят границата, няма помощ. 8 дни, кълна се в Аллах, 8 дни - без ток, без вода, без Интернет, не можем да комуникираме, не знаем какво става", добави още Хадеел Абу Дахоуд, жител на Газа.

От египетската страна на границата се извиват дълги опашки от камиони с хуманитарна помощ, които чакат да влязат в Газа. Всичко е като омагьосан кръг, от който няма излизане - съобщава се, че Египет не отваря граничния пункт, докато не бъдат допуснати първо хуманитарните помощи, а ООН заяви, че Израел е обвързал помощите с освобождаване на заложниците. Вчера Израел обяви, че подновява водоподаването за Газа, но жителите на ивицата твърдят, че вода няма.

"Сега пълним морска вода. Готов съм да пия и солена вода - какво друго да правя", каза друг жител на Хан Юнис, Мохамад Джамал Сакр.

Ситуационният център на МВнР с информация за възможни полети от Израел

Терористичната групировка Хамас разпространи нов видеозапис как бойците й са прекосили границата в деня на изненадващата атака на 7 октомври. 10 дни по-късно сателитни снимки показват опустошението в град Газа. От другата страна, на израелска територия армията е в готовност за инвазия. Израелски военнослужещи са разположени и на север, където бяха евакуирани граничните с Ливан райони.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Зверев изгоря още на старта на турнира по тенис в Токио
Александър Зверев изгоря още на старта на турнира по тенис в Токио
Откриха тялото на изчезналия в Испания футболист
Откриха тялото на изчезналия в Испания футболист