НОВИНИ

Президентът сезира КС за новите правила за изграждане на ВЕИ върху обработваема земя

bnt avatar logo
от БНТ
15:33, 16.10.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за промените в Закона за опазване на земеделските земи. Държавният глава не е съгласен с новите правила за поставяне на инсталации за производство на ВЕИ върху обработваема земя.

"С премахването на почти всички ограничения пред поставянето на инсталации за производство на ВЕИ върху обработваема земя новите разпоредби създават риск от безконтролно превръщане на земеделски площи във всякакъв тип централи за производство на енергия.

Допускането на строителство на съоръжения за вятърна, слънчева, водноелектрическа, геотермална или енергия от биомаса и биогорива, върху висококачествена земя (5-а категория), позволява промяна на предназначението на по-голямата част от земеделските земи и пасища в България.

Според българската конституция земята е основно национално богатство и законодателят трябва да я пази, а не да допуска посегателства срещу нея", посочват от президентството.

Промените в Закона за опазване на земеделските земи влязоха в сила през промените в Закона за енергията от възобновяеми източници - част от законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Законът за енергията от възобновяеми беше обнародван в "Държавен вестник" миналата седмица.

Според държавния глава промените противоречат с разпоредбата на чл. 21 от Конституцията на Република България, според която земята е основно национално богатство, а обработваемата земя се използва само за земеделски нужди.

"Промяна на нейното предназначение се допуска единствено по изключение и при доказана нужда. Нито в мотивите, нито в разискванията по законопроекта такава необходимост не е обсъждана. Нещо повече, не са взети предвид възраженията на Министерството на земеделието и храните, а голяма част от спорните текстове са внесени между първо и второ четене.

Поради това, отчитайки първостепенната важност на опазването на земеделските земи, президентът упражнява правомощието си да отнесе въпроса до Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на §78 от Закон за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници.

Пълният текст на искането на президента Румен Радев до Конституционния съд вижте ТУК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атлетико Мадрид иска от Барселона 80 млн. евро за Феликс
Атлетико Мадрид иска от Барселона 80 млн. евро за Феликс
БФ Баскетбол започва работа по изготвянето на стратегически план за периода 2024-2027 г.
БФ Баскетбол започва работа по изготвянето на стратегически план за периода 2024-2027 г.