НОВИНИ

Адвокат за кораба "Рожен": Близките на екипажа не трябва да се безпокоят

bnt avatar logo
от БНТ
12:17, 16.10.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Българският кораб "Рожен", който се намира на израелското пристанище Ашдод и е в близост до бойните действия, ще напусне опасната акватория най-рано след седмица. С БНТ се свързаха моряци от кораба, които твърдят, че не се чувстват в безопасност.

На борда на кораба "Рожен" има 14 български и петима украински моряци. Нивото на сигурност на кораба, въпреки военната обстановка, е първо, най-ниско, но според екипажа трябва да е по-високо.

По думите им всички останали кораби поддържат най-високото трето ниво на сигурност.

Виждате кадри на близостта на сраженията, които ни изпратиха моряци. По думите им никой не ги е питал дали са съгласни да работят във военна зона, а по международните правила не могат да бъдат задължени.

Те са притеснени и че корабът е натоварен със сяра. Изпълнителният директор на БМФ кап. Александър Калчев заяви за БНТ, че няма опасност за българския кораб "Рожен" и екипажа му. В района на пристанището няма военни действия, а нивото на сигурност в порта е нормално, каза още той.

Моряците на "Рожен": Не се чувстваме в безопасност

"Сирените завиха и чакаме бомбите на кораб "Рожен". Само върху нас да не падат, че лошо. Както казва нашата фирма и г-н Калчев в новините на БНТ 1 всичко е спокойно, за тях няма война. Ние сме безсмъртни, това е."

"Това, че израелските власти са определили ниска степен на опасност дава надежда, близките на екипажа не трябва да се безпокоят. Основно капитанът е този, който носи персоналната отговорност и трябва да следи обстановката. Екипажът трябва да изпълнява задълженията си съгласно трудовите договори. Това, че са попаднали в такава обстановка не трябва да всява хаос и смут в екипажа и да предизвиква излишни действия, тъй като едва ли на брега е по-безопасно", заяви Христо Раев, адвокат по морско право.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържана е шофьорката, причинила тежка катастрофа в София
Задържана е шофьорката, причинила тежка катастрофа в София
Мартин Чой с рекордна 31-а шампионска титла по мотоциклетизъм
Мартин Чой с рекордна 31-а шампионска титла по мотоциклетизъм