НОВИНИ

В Плевенско ученици работят с трактори, автомобили и земеделска техника по дуалната система

Засилен интерес към дуалното обучение по "Механизация на селското стопанство" отчитат в Кнежа

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:31, 16.10.2023
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Слушай новината

В област Плевен има 20 паралелки с дуално обучение, а учениците се обучават в 13 професии. Фирмите, с които се сътрудничи, са от сферата на машиностроенето, общественото хранене, производството на облекло и текстил, селското стопанство. Заместник-министър Мариета Георгиева и експерти на Министерството на образованието и науката проведоха в Плевен поредна информационна среща по проект "Подкрепа на дуалната система на обучение" към Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Дуалното обучение се развива все повече у нас

От шест години професионалната гимназия по земеделие "Стефан Цанов" в Кнежа работи по системата на дуалното обучение. Първата им паралелка била по "Автомобилна мехатроника". Тези ученици вече са завършили, някои дори са останали във фирмите, в които са се обучавали. В момента има две паралелки с дуално обучение по "Механизация на селското стопанство" - такова е търсенето на пазара тук. Общо учениците са 24.

"Вече трета година обучаваме ученици в дуална форма на обучение по специалност " Механизация на селското стопанство".Тази година първият випуск от дуалната форма на обучение са в 11-и клас и започват своята практика на реални работни места. Те са разпределени в няколко фирми и организации. До 10 клас те провеждат своята практика в училище, а в 11-и клас вече на изнесените работни места. Децата се включват с голямо желание и искат да придобият знания и умения във фирмите, в които са разпределени", каза Светлана Калапишева, директор на Професионална гимназия по земеделие "Стефан Цанов", Кнежа.

Учениците се учат да работят с трактори, автомобили и земеделска техника. Получават трета степен на квалификация и свидетелство за управление на земеделски машини. В училището се срещаме с десетокласниците в дуално обучение и техните учители.

"Много ми харесва да съм в тази паралелка, научавам се на доста неща, занимаваме се със земеделски техники, да се ремонтират автомобили, и след време се ходи да се работи в сервиз.

БНТ: Тоест да учиш и работиш едновременно ти харесва?

-Да, невероятно е, така научаваш за живота много неща, за работата", каза Томас Светлинов, 10-и клас.

"Харесва им на децата, виждат нови техники, нови системи, много машини, просто съвременните технологии как се развиват, защото тук при нас ние можем да отговорим на този бърз развой на събитията, на този бърз развой на технологиите и науките", коментира Илийчо Лачовски, учител.

Оказа се, че тук дуалното обучение по механизация на селското стопанство е започнало по желание на местните работодатели. Те сами дошли и казали какви специалисти им трябват. Това са земеделски фирми, които отглеждат големи площи с царевица, слънчоглед, пшеница. Тръгваме именно към една от тези фирми, където по професията в момента се обучават 12 единадесетокласници от гимназията.

"Учениците се запознават с производствения процес, от А до Я почват, най-напред се запознават със семената, с машините, с обработките и така в процеса на времето, във всеки един сезон си има своето мероприятие и децата трябва малко по малко да направят възприятие на това, което се случва в предприятието. Добра е формата, за да дава и на нас успокоението, че ще дойдат кадри, подготвени, макар и малко подготвени", обясни Кирил Бръмчийски, председател на кооперация в гр. Кнежа.

"Мога да се запозная с техниката, с която ще работя по-късно и ще ми е по-спокойно занапред", каза Филип Захариев, 11 клас

"Полезно е, много по-нови неща се научават и много по-добре се чувстват децата в реалната среда на работа", заяви Малина Спасова, учител на 11-ти клас.

С директора на гимназията Светлана Калапишева тръгваме към Плевен, където се провежда информационна среща по проект "Подкрепа на дуалната система на обучение " към Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Заместник-министърът за професионалното образование Мариета Георгиева и експертите на министерството обясняват на учители, родители и ученици направеното по проекта, отговарят на въпроси, разясняват възникнали казуси. Професионалните гимназии представят дуалното си обучение, а бизнесът говори за постигнатото, но и за проблемите.

"Основните проблеми- първо те са още деца, сблъскваме се с липсата на тези трудови навици първоначално. Има и разни институционални проблеми, които затрудняват до известна степен процеса, може би при одобрение на Инспекция по труда, защото те са непълнолетни, също така с данъчното облекчение, може би трябва да се помисли в тази посока, от гледна точка на това да се помогне на работодателите", каза Елица Стойкова, представител на фирма за машинно производство, Плевен.

"Имаше повече необходимост от информация от всички заинтересовани страни, от институциите, за да може бизнесът да получи съответните разрешения за работа на нашите ученици в 11-и и 12-и клас, за тези, които са под 18-годишна възраст. Така че всичко е координирано и регулирано и добрата координация на институциите е налице", уточни Албена Тотева, началник на РУО, Плевен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Зверев отпадна още на старта на тенис турнира в Токио
Александър Зверев отпадна още на старта на тенис турнира в Токио
Отбелязваме Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили
Отбелязваме Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили