НОВИНИ

Д-р Гергана Николова: Електронните рецепти ще затруднят допълнително системата

bnt avatar logo
от БНТ
09:26, 16.10.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Електронните рецепти, с които от днес ще се получават антибиотиците и лекарствата против диабет, ще затруднят лекарите, пациентите и цялата система. Това заяви в "Денят започва" общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

"Системата ще бъде силно затруднена. Тези пациенти, които петък, събота и неделя са се преглеждали в неотложни и спешни центрове, няма да знаят какво им е изписано. Личните лекари също няма да знаят какво е изписано на техен пациент. Нещо повече. Пациентът няма да знае и да вижда личният лекар също какво му изписва. Не виждам моето указание, защото на хартиената рецепта ние даваме прескрипция и казваме дайте, отпуснете еди-какво си лекарство, но вътре описваме подробно на пациента колко количество как се взима, в какво съотношение. Един пациент не може да запомни всички неща, които сме му дали в кабинета", категорична е д-р Николова.

Според нея електронната рецепта трябва да има алтернатива и да се запази и хартиеният вариант.

"Като имам срив в системата, понякога се случва - интернетът да спре или системата да блокира, как ще си получи пациентът рецептата? А тя е спешна, детето ви например е болно, искате да започнете терапията веднага, а как ще стане без рецепта? Лекарите трябва да имаме възможност да издаваме и хартиени рецепти. Те не са в интерес на личните лекари, а в интерес на пациента. Част от педиатрите споделят, че когато изписват гранулирани формули за деца, те не се отчитат добре в системата и се получават грешки в разчитането. Притесняват се какво ще се получи. Има колеги, които не работят с НЗОК. Те как ще изписват медикаментите", попита риторично Николова.

От днес антибиотиците и лекарствата против диабет се продават само с електронни рецепти

"Електронната рецепта няма да се реши нито дефицитът, нито реекспорта, нито ще се промени съществено отпускането на медикамента, защото електронната рецепта не е задължително условие, което да отвори системата и да бъде отпуснат антибиотика".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турист загина в Рила
Турист загина в Рила
България с 26 борци на световното първенство за ветерани в Лутраки (Гърция)
България с 26 борци на световното първенство за ветерани в Лутраки (Гърция)