НОВИНИ

Медиците във Враца отново излизат на протест

Срещу готвената рокада за директор на болницата

bnt avatar logo
от БНТ
09:12, 16.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
Общество
Слушай новината

Медици от Враца излизат на протест срещу смяната на ръководството на МБАЛ. Медицинските специалисти в лечебното заведение обявиха, че са в готовност за масово напускане, ако исканията им не бъдат чути от здравното министерство.

Над 250 работещи в МБАЛ "Хр. Ботев" във Враца са в готовност да напуснат, ако настоящият директор на болницата бъде сменен от Янко Кочев.

"Такава информация до нас достигна, че повечето лечебни заведения, в които той е бил мениджър или управител, са били в недобро финансово състояние. Ние не сме съгласни да ни управлява такъв човек", заяви Елеонора Колева, мед. сестра в "Хирургия", МБАЛ Враца.

"Ние знаем съдбата на болницата в Оряхово, която 10 години след като е фалирала хората все още очакват да си получат дължимите възнаграждения", допълни хирургът д-р Иван Чолашки.

Потърсихме мнението и на единствения кандидат, допуснат до конкурса за директор на МБАЛ Враца Янко Кочев.

"Ако Министерството на здравеопазването реши, че съм подходящ за тази позиция тогава много бих искал да се срещна с тези хора, да ги чуя какво има да ми кажат и да чуя техните обвинения. Обаче държа да ги чуя очи в очи и да предоставят някакви доказателства. Няма болница, която аз да съм затворил. Няма такава. Оряхово се затвори една година след като се махнах. За Ловеч аз напуснах миналата година ноември месец", коментира Янко Кочев, кандидат за директор на МБАЛ Враца.

Работещите в МБАЛ Враца недоумяват защо се стига до смяна на ръководството предвид факта че за няколко месеца настоящият директор д-р Кети Ценова е успяла да намали дълга на лечебното заведение с почти 1 млн. лева и към момента няма запорирани сметки.

"Искаме да се запази стилът на управление до момента", заяви д-р Иван Чолашки.

Медиците призоваха жителите на Враца и региона да ги подкрепят в битката за съхранението на МБАЛ и отправиха апел към здравния министър.

"Г-н Министър, тази болница не е Ваша, тази болница е на гражданите на Враца и на гражданите на Северозападна България, затова законът на Вас Ви вменява да бъдете съвестен, грижовен управител на тази болница. Спазете закона", каза още д-р Иван Чолашки.

Медиците се заканиха, че ако исканията им не бъдат чути ще последва масово напускане.

Репортер: Мирослава Георгиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ, Израел и Египет се договориха за прекратяване на огъня в южната част на Газа
САЩ, Израел и Египет се договориха за прекратяване на огъня в южната част на Газа
Константин Костадинов и неговият тим Аликанте загубиха като гост на Лейма Коруня със 74:79
Константин Костадинов и неговият тим Аликанте загубиха като гост на Лейма Коруня със 74:79