НОВИНИ

МВР: Не са открити съмнителни предмети в училищата, получили злоумишлени сигнали

bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 16.10.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Серия от бомбени заплахи бяха получени преди обед в училища в различни градове в страната. От МВР съобщиха, че в нито един от случаите няма открити взривни устройства и най-вероятно става въпрос за злоумишлени съобщения.

Произходът на фалшивите сигнали се изяснява, а в повечето учебни заведения занятията бяха възобновени веднага след проверките.

Сигнали за бомби в няколко училища в различни краища на страната

Сигналът в Професионалната гимназия по туризъм в Русе е получен по време на голямото междучасие. Това е улеснило извеждането на учениците извън сградата.

"Сигналът не е получен на телефон на училището или на имейл на училището. Бяхме уведомени от полицията, която извърши проверка", обясни Ренета Вълева, директор на ПГ по туризъм "Иван П. Павлов" – Русе.

От гимназията уточниха, че учебният процес ще бъде възстановен утре. Предстои реорганизация на програмата за наваксване на пропуснатите часове заради евакуацията.

На други места в страната учебният процес е бил подновен още днес. В Професионалната гимназия по механотехника в Слевен заплахата за поставено взривно устройство е получена на служебната електронна поща. Учениците са изведени, докато тече огледът от пристигналите в училището полицаи. След като е установено, че няма поставен взрив последните часове са намалени с 20 минути.

Сигнал за бомба прекрати за кратко учебните часове и в гимназията по компютърни науки "Миньо Балкански" в Стара Загора. След извършена проверка не са открити съмнителни предмети в сградата и учениците са останали в клас.

В Механотехникума в Бургас дори не са прекъсвани занятията по време на инспекцията на служителите на реда и много от учениците даже не са разбрали за заплахата.

Това е втора подобна вълна от заплахи в България, след седмицата преди парламентарните избори през пролетта на тази година, когато сред задържаните за фалшивите сигнали имаше и ученици.

От началото на тази учебна година във Франция пък са регистрирани близо 160 фалшиви бомбени заплахи. В повечето случаи те налагат евакуацията на учебните заведения, които са получили сходни анонимни мейли. Последният случай е от днес в департамент в Югоизточна Франция.

През февруари бяха арестувани трима непълнолетни, заподозрени, че са изпратили 37 фалшиви бомбени заплахи, а през юни са задържани още двама души, отговорни за 27 заплахи, трима младежи са арестувани на 21 септември. Всички те рискуват да получат тежки обвинения като „заплаха за убийство“ и строги наказания, включително затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търговия с гласове: Трима са задържани след акция във "Филиповци"
Търговия с гласове: Трима са задържани след акция във "Филиповци"
От Париж обещават, че ще има състезания по триатлон и плуване в открити води в Сена
От Париж обещават, че ще има състезания по триатлон и плуване в открити води в Сена