НОВИНИ

Исторически резултат: Опозицията в Полша с шанс за правителство

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:48, 16.10.2023
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Слушай новината

Исторически изборни резултати за полската опозиция, която може да сложи край на 8-годишното управление на "Право и справедливост".

След вчерашния парламентарен вот консерваторите на Ярослав Качински са първа политическа сила с 36,6%, но губят мнозинство, показват екзит половете.

Опозиционната "Гражданска коалиция", начело с бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск, е втора с 31%. С подкрепата на другите две опозиционни партии, които също влизат в новия парламент - десноцентристкият „Трети път" и „Нова левица", Туск има шансове да сформира правителство и да се завърне като премиер.

Вотът премина при рекордна избирателна активност от близо 73% - най-високата от падането на комунизма през 1989 г.

Приповдигната атмосфера в лагера на опозицията и емоционални първи думи на Доналд Туск след съобщаването на резултатите от екзитпола.

"Аз съм политик и спортист от много години. Никога в живота си не съм бил толкова щастлив, че съм на второ място. Полша спечели. Демокрацията победи. Отстранихме ги от власт. Само преди няколко месеца не бяхме сигурни. Днес вече можем да кажем, че това е краят на лошите времена. Краят на управлението на "Право и справедливост", каза Доналд Туск.

Радостни възгласи имаше и в лагера на управляващите, които също обявиха победа.

"Това е четвърта победа в историята на нашата партия, четвърта победа!Разбира се все още стои въпросът дали този успех ще се превърне в следващ мандат за управляващата партия. На власт или в опозиция няма да позволим Полша да бъде предадена“, заяви Ярослав Качински, лидер на "Право и справедливост".

Снимки: БГНЕС и БНТ

Парламентарните избори се проведоха при рекордна активност. Дълги опашки се извиваха до последно пред секциите. Около 600 000 поляци се регистрираха да гласуват и в над 400 секции в чужбина.

Анна Зиелинска е родена в Полша, но живее във Франция. Беше член на секционна комисия в Париж. Специално за БНТ разказа за атмосферата там.

"В моята секция преобладаваха традиционалистите и спечели управляващата партия. Атмосферата беше доста напрегната, но искам да подчертая, че присъствието на наблюдатели имаше огромно влияние върху начина, по който протече вота и преброяването", разказва тя.

Зиелинска, която е анализатор и преподавател по политически науки в Университета Лорен, определи резултатите, като приятна, но логична изненада.

"Гневът подтикна поляците масово да гласуват - свидетели сме на рекордна избирателна активност в модерната история на Полша. Гняв срещу корупцията, отслабването на демокрацията, подкопаването на върховенството на закона, покровителството. Надявахме се на тези резултати, но сме приятно изненадани от активността на хората", допълва тя.

Възможно е консерваторите да се опитат да съставят правителство на малцинството, но опозиционните формации заедно имат достатъчно гласове, за да сложат край на управлението на "Право и справедливост". Тези избори са определяни от анализаторите като ключови външната политика на Полша.

"Оформи се демократичен блок, който може да състави правителство и да се опита да заличи щетите, нанесени от предишното управление. Очевидно е, че проукраинската политика ще бъде продължена от новото правителство. Но то ще се дистанцира от предишния кабинет с подчертано проевропейска политика. По отношение на ситуацията в Близкия Изток е твърде рано да се прогнозира. Международните институции са тези, които поддържат контакт с Израел - страната е изправена пред кървава трагедия, напомняща случилото се на територията на окупирана Полша през 40-те", смята Анна Зиелинска, анализатор и преподавател в Университета Лорен.

Паралелно с парламентарния вот се проведе и референдум с въпроси като този за миграцията, които се очакваше да мобилизират електората на "Право и справедливост". Недостатъчната избирателна активност при допитването, обаче, прави резултатите невалидни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Париж обещават, че ще има състезания по триатлон и плуване в открити води в Сена
От Париж обещават, че ще има състезания по триатлон и плуване в открити води в Сена
Берк Изабетов и София Копил – първи на регионалния турнир по тенис за юноши и девойки в Бургас
Берк Изабетов и София Копил – първи на регионалния турнир по тенис за юноши и девойки в Бургас