НОВИНИ

Моряците на "Рожен": Останалите кораби в израелското пристанище вдигнаха нивото на опасност, ние - не

bnt avatar logo
от БНТ
18:03, 16.10.2023
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Слушай новината

Българският кораб "Рожен" ще напусне израелското пристанище "Ашдод" най-рано след седмица. Според изпълнителния директор на Параходство "Български морски флот" к.д.п. Александър Калчев до този момент нито един моряк от екипажа не е заявил, че иска да бъде евакуиран.

Калчев отново подчерта, че за екипажа и за плавателния съд риск няма, тъй като пристанищните власти в Ашдод не са повишили нивото на опасност и то остава най-ниската степен - първа.

Корабът "Рожен" все още е в израелско пристанище, подготвя се отплаване

На борда на кораба "Рожен" има 14 български и петима украински моряци. Във видеоклип един от тях твърди, че нивото на опасност на другите кораби, които са в пристанище "Ашдод", е трето, а само нашият е на първо. От БМФ обясниха, че нивото на опасност на корабите се определя от това на пристанището и се преценява от местните власти. В случая - първо ниво, което означава, че опасността е малка.

Корабът "Рожен" трябваше да отплава вчера, но разтоварването се е забавило поради лошите метеорологични условия. Припомняме, че само преди година същият кораб престоя близо половин година в украинското пристанище Черногорск отново във време на война. От екипажа сега изживяват това за втори път.

Моряците на "Рожен": Не се чувстваме в безопасност

Моряците на "Рожен" са притеснени за сигурността си. Във видеоклип, изпратен до БНТ, един от тях разказва, че воят на сирените не спира и непрекъснато се чуват гърмежи.

"Ето чувате около корабите се гърми, гърмят, снимам. Докога ще бъдат тези изстрели, никой не знае. Само се молим да не падне върху кораба някоя ракета".

"Хората са на ниво 3, ние сме на ниво 1. Ето това е на нашата фирма нивото. Няма война за тях и ние сме безсмъртни, това е".

"Сирените завиха и чакаме бомбите на кораб "Рожен". Само върху нас да не падат, че лошо. Както казва нашата фирма и г-н Калчев в новините на БНТ 1 - всичко е спокойно, за тях няма война. Ние сме безсмъртни, това е."

Адвокат за кораба "Рожен": Близките на екипажа не трябва да се безпокоят

Изпълнителният директор на БМФ капитан Александър Калчев, заяви, че постоянно получава информация от местните пристанищни власти, от капитана и агента на кораба и само нея смята за достоверна.

"Това, което виждам на клипа, е наистина очевидно ракетна атака, но е далеч от пристанището. Пристанището е защитено от железен купол, знаете какви са възможностите му. Смятам, че няма абсолютно никакъв риск", каза к.д.п. Александър Калчев.

"Това, че израелските власти са определили ниска степен на опасност, дава надежда, че няма сериозни опасности. И близките на екипажа не трябва да се безпокоят", коментира адвокатът по морско право Христо Раев.

В договора на всеки един моряк е предвидена възможност да поиска евакуация, ако се чувства застрашен, обясни капитан Калчев. А независимо от нивото на опасност, всеки от екипажа на "Рожен" ще получи допълнително плащане за военен риск. Моряците са инструктирани за действия в случай на сигнал за опасност, каза още Калчев. А според адвоката по морско право Христо Раев екипажът на "Рожен" не трябва да напуска кораба.

Корабът "Рожен" се очаква да отплава от пристанище Ашдод в края на седмицата, когато приключи разтоварването му. Посланикът ни в Израел Славена Гергова заяви, че моряците не са се свързали с посолството, но е готова да им съдейства, ако е необходимо.

Репортери: Силвия Русенова, Петко Петков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха тялото на изчезналия в Испания футболист
Откриха тялото на изчезналия в Испания футболист
ЕК: Към момента няма миграционни последици заради обстановката в Израел и Газа
ЕК: Към момента няма миграционни последици заради обстановката в Израел и Газа