НОВИНИ

Корабът "Рожен" все още е в израелско пристанище, подготвя се отплаване

bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 15.10.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Товарния кораб "Рожен", който е с изцяло български екипаж, все още е в израелското пристанище Ашдод. Разтоварването му приключва и предстои той да отплава. Това съобщи за БНТ изпълнителният директор на Български морски флот Александър Калчев.

Той потвърди, че нивото на сигурност в пристанището остава най-ниското и за екипажа и за кораба няма опасност. В момента няма други български кораби, които да се намират в израелски пристанища или да пътуват към Израел.

Корабът ни "Рожен" е в израелското пристанище Ашдод, екипажът е в безопасност

Корабът "Рожен", който плава под малтийски флаг и е с 19-членен български екипаж, се намира в израелското пристанище Ашдод от началото на миналата седмица. Разтоварването му е започнало на 10 октомври и вече приключва. Корабособственикът поддържа постоянна връзка с капитана.

"Обстановката е спокойна, корабът е под обработка, разтоварва се, всичко е наред с него, с екипажа. След като случи този атентат, поддържаме малко по-регулярно информация, но на борда всичко е спокойно и не виждам никакво място за притеснение", каза к.д.п. Александър Калчев, изпълнителен директор на Параходство БМФ.

Ашдод е на около 35 км северно от Газа, в града и в пристанището има оборудвани укрития, портът има и противовъздушна защита. Към момента израелските власти не са издавали предупреждение за повишен риск.

"В пристанищата на Израел в момента нивото на сигурност е 1, което е най-ниско, нормалното ниво. Т.е. те считат, че няма някакъв увеличен риск", добави Калчев.

По данни на системата за контрол на морския трафик тази сутрин – в пристанище Ашдод има над 20 кораба, други да са на рейда, а още 14 се очаква да пристигнат. Сред тях няма български.

"Други наши кораби в следващия месец аз не знам, поне нямаме още информация", посочи Александър Калчев.

Корабът "Рожен" попада в зона на военни действия за втори път. След началото на войната в Украйна той беше блокиран в пристанище Черноморск почти шест месеца. "Рожен" беше и един от първите кораби, които напуснаха порта като част от сделката за износ на зърно от Украйна.

Репортер: Светлана Ганчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма увеличаване на заплахите в Черно море
Няма увеличаване на заплахите в Черно море
ЕС увеличава хуманитарната помощ за Газа
ЕС увеличава хуманитарната помощ за Газа