НОВИНИ

Какви послания отправиха първите в държавата по време на Молитвата за мир (Обзор)

Александър Марков
от Александър Марков
20:05, 15.10.2023
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

България осъжда остро терористичното нападение на Хамас и застава твърдо зад Израел. Такова послание отправиха президентът Румен Радев, председателят на Парламента Росен Желязков и вицепремиерът Мария Габриел. Те участваха в Молитва за мир в Централната софийска синагога. На събитието, организирано от организацията на евреите в България "Шалом", присъстваха политици, дипломати и представители на еврейската общност у нас.

Молитва за мир в Софийската синагога и съпричастност към жертвите в Израел

Сцените на брутална жестокост и насилие отприщиха вълна от гняв и възмущение в целия свят, заяви президентът Румен Радев на Молитвата за мир в Централната синагога в София.

"България остро осъжда безпрецедентната атака срещу Държавата Израел и преднамереното убийство на мирни граждани", каза държавният глава.

Президентът изрази надежда заложниците, държани от Хамас, възможно най-скоро да бъдат освободени и припомни, че солидарността ни към Израел се вписва в здравите исторически връзки между нашите два народа.

"Преди 80 години ние не допуснахме близо 50 000 български евреи да попаднат в лагерите на смъртта. Този безпрецедентен акт на спасение ясно демонстрира силата, смелостта, волята и хуманизма на нашия народ", каза още Румен Радев.

Еврейският народ е братски народ, заяви и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

"Ние изразяваме нашия подтик, нашето разбиране, нашия зов за легитимен отговор на тази непредизвикана агресия, отговор, който не е просто регионален сблъсък, в Ивицата Газа", посочи той.

Правото на легитимен отговор на Израел подчерта и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. Според нея, регионалната ескалация трябва да бъде избегната.

"Израел е в правото си да се защитава в съответствие с хуманитарното и международното право. Заложниците трябва да бъдат освободени без никакви предварителни условия", заяви Мария Габриел.

Етиен Леви: Как е възможно в 21 век да има обезглавени деца и бебета, надупчени от куршуми?

Според изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, атаката на Хамас от 7 октомври е един от най-кървавите терористични актове в човешката история.

"Прокуратурата на Република България ще преследва неотлъчно, непримиримо всички прояви на радикален ислям, на речи на омразата, насочени към провокиране на омраза и насилие сред хората", каза Сарафов.

Председателят на организация "Шалом" Александър Оскар благодари за подкрепата на българската държава и разказа за Ауад Даравши, арабин, мюсюлманин, израелски гражданин. Работил като парамедик и е бил на музикалния фестивал в близост до ивицата Газа миналата събота.

"Той вместо да напусне мястото, което безспорно е застрашавало живота му, той решава да остане и до последно да оказва помощ на тежко пострадалите. Сред които загиват над 270 младежи", заяви Оскар.

"Над 6000 ракети бяха изстреляни към израелските градове. Това беше като 11 септември в десетократен мащаб", каза Йоси Леви Сфари, посланик на държавата Израел в България.

Присъстващите почетоха с минута мълчание паметта на загиналите.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС увеличава хуманитарната помощ за Газа
ЕС увеличава хуманитарната помощ за Газа
Авария с електрозахранването прекъсна Спартак Плевен - Миньор 2015, доиграват мача утре
Авария с електрозахранването прекъсна Спартак Плевен - Миньор 2015, доиграват мача утре