НОВИНИ

Молитва за мир в Софийската синагога и съпричастност към жертвите в Израел

Александър Марков
от Александър Марков
09:01, 15.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Организацията на евреите в България "Шалом" организира молитва за мир в централната Софийска синагога. На церемонията присъстват държавният глава Румен Радев, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, председателят на Народното събрание Росен Желязков, кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, представители на институциите, дипломатическия корпус и др.

Осем дни след началото на войната между Израел и Хамас Организацията на евреите в България "Шалом" организира молитва за мир. Инициативата е организирана съвместно с Централния израилтянски духовен съвет, Федерацията на ционистите в България, Организацията на приятелите на Израел в България "Негев" и Офиса на Американския еврейски комитет в България.

Събитието е отклик на еврейската общност в България и всички приятели на Израел и е насочено към изразяване на солидарност и съпричастност към жертвите и техните семейства. То е призив за мир в региона след безпрецедентната терористична атака срещу Израел на 7 октомври, добавят организаторите.

"Използвам случая да благодаря на българския народ, на политиците и общественици, които изразиха своята безусловна подкрепа към народа на Израел и остро осъдиха терористичното нападение през миналата седмица", заяви Александър Оскар - председател на "Шалом".

"В тези тъжни дни след ужасяващата терористична атака на Хамас срещу Израел отдаваме своята дълбока почит към паметта на всички невинни жертви", каза президентът Румен Радев по време на молитвата за мир.

Сцените на брутална жестокост и насилие, на поругаване на човешкото достойнство отприщиха вълна от гняв и възмущение по целия свят, добави държавният глава.

"Ние, българите, наричаме много народи приятелски - такава е нашата, изкована с хилядолетия, ценностна система, но еврейският народ за нас, българите, е братски", подчерта председателят на Народното събрание Росен Желязков.

"Осъждаме по най-категоричен начин бруталните терористични атаки на Хамас в Израел. Искрени съболезнования за жертвите и техните семейства", каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов призова да бъдем непримирими:

"Прокуратурата на Република България ще преследва всички прояви на радикален ислям. Всеки трябва да поеме своята човешка роля и да не се допуска език на омразата."

Кметът на София Йорданка Фандъкова определи болката и тъгата като чувствата, които ни съпътстват от 7 октомври насам:

"Болка към жертвите и гняв към терористите. Молитва за мир, за всички загинали, молитва страданията да спрат."

снимки: БНТ, БГНЕС

Поп-певецът Миро също изрази своята подкрепа:

"Скърбим с вас и ви обичаме с цялото си сърце."

Накрая на молитвата прозвучаха химните на България и Израел, с което още веднъж се подчерта силната връзка между двете държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският патриарх Неофит празнува рожден ден
Българският патриарх Неофит празнува рожден ден
Италия писа четворка на Малта и се доближи до Англия
Италия писа четворка на Малта и се доближи до Англия