НОВИНИ

Защо настъпи кризата в Ивицата Газа и Западния бряг?

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
22:49, 14.10.2023
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Слушай новината

Мохамед Абукалбаин е палестински активист. Известен е като привърженик на палестинската кауза - в различни медии и в социалните мрежи. Решен е да защитава своя народ, но мисията му е изправена пред голямо изпитание след последните кървави нападения.

Абсурдно зло: Там, където на летен лагер те учат да стреляш и тренираш атаки

БНТ: Вие сте известен като защитник на палестинската кауза. Какво означава тази кауза лично за вас? Мислите ли, че тази кауза пострада в събота, на 7 октомври?

Мохамед Абукалбаин, палестински активист и консултант: "Тази кауза е моят живот, това е животът на моя народ. Ние имаме правото да се завърнем по нашите земи, имаме правото да живеем свободно, имаме правото да живеем мирно. Родени сме с тази кауза и не, палестинците няма да се откажат от нея."

БНТ: А имате ли обяснение за тези прояви на абсурдно насилие, на които светът стана свидетел миналия уикенд?

Мохамед Абукалбаин, палестински активист и консултант: "Това не е въпрос, на който може да се отговори еднозначно, само с да или не. Трябва наистина да разберем какво се случва. През последните 15 и дори 17 години Газа е под пълна блокада и хората там са много потискани. Районът е известен като най-големия затвор на открито в света. Там живеят над два милиона и сто хиляди души. Те нямат свободен достъп до храна, нямат контрол над източниците на вода и електричество, не могат да пътуват, нямат дори гражданство. Те са лишени от основни човешки права. Така че последният акт на съпротива всъщност е продукт на едно потисничество над палестинския народ, което е продължило с години. И това се случва не само в Газа, но и в окупираните територии през 1948 година, Западния бряг, Йерусалим."

БНТ: Какво е влиянието на Хамас сред обикновените палестинци? Защото е известно, че то не е еднакво в Газа и на Западния бряг, например.

СХ Мохамед Абукалбаин, палестински активист и консултант: "Мисля, че е не е правилно разбирането, че хората в Газа подкрепят споменатата организация, а хората на Западния бряг подкрепят други организации. Ние, палестинците, сме 13 и половина милиона. Много от нас имат различни виждания. Хората в Газа и хората на Западния бряг имат различни виждания. Така че не може да се заяви със сигурност колко хора на Западния бряг подкрепят определена организация. Не разполагам с точни данни за това. Но знам, че много палестинци подкрепят съпротивата срещу грубото унижение, убийствата и хвърлянето в затвор на хора дори без издадени присъди."

БНТ: Кой има интерес, кой има полза от разгарянето на война между Израел и "Хамас"?

Мохамед Абукалбаин, палестински активист и консултант: "Не мисля, че една война е повод за извличане на полза. Аз не поддържам убийствата на хора. Но поддържам правото на самозащита. И смятам, че палестинците имат право да се защитават, след като земите им са били заграбвани, а семействата - убивани в продължение на 75 години."

БНТ: Има ли, според вас, някакъв начин, някаква надежда тази война да бъде прекратена?

Мохамед Абукалбаин, палестински активист и консултант: "Преди всичко сега трябва да бъдат спрени убийствата на палестинци. Смятам, че трябва да се предостави хуманитарна помощ на палестинците в Газа и то веднага, защото ситуацията там е ужасяваща. Мисля, че сега едва ли може да се говори за решения. Смятам, че трябва да се справим с неотложните проблеми и може би тогава ще стигнем до решения."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нестор Ел Маестро пред БНТ: Искаме титлата до болка
Нестор Ел Маестро пред БНТ: Искаме титлата до болка
България завършва Европейската купа по бокс с пет отличия
България завършва Европейската купа по бокс с пет отличия