НОВИНИ

"Кмете, запиши си!" Кои са основните проблеми в Сливен?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
21:43, 14.10.2023
Чете се за: 04:45 мин.
Местни избори 2023
Слушай новината

Област Сливен е във фокуса в поредицата ни "Кмете, запиши си". Средната работна заплата в региона е с 511 лв. по-ниска от средната за страната. Безработицата там е 6,9%. За съжаление и в тази част на България прирастът е отрицателен.

Ниски доходи, липса на реализация за младите, недостиг на лекари и фармацевти - това са основните проблеми за хората, които живеят в област Сливен. През последните 20 години населението в областта постоянно застарява и намалява, а все повече млади хора търсят работа и дом в други части на страната.

За последните 20 години хората, които живеят в областния град Сливен са намалели с близо 20%. През това време обаче градът е станал първенец по най-много офиси за бързи кредити и заложни къщи на глава от населението.

Хората тук казват, че често им се налага да търсят бързи кредити, за да си купят дори хляб, мляко и сирене.

Все повече млади хора след като завършат гимназия напускат града. Част от тях отиват да живеят и работят в Бургас и Стара Загора, но повечето избират столицата или живот извън страната. Подобна е ситуацията и в разположения в подножието на Средна Стара планина град Шивачево. Стоянка Петкова работи в Дом за пълнолетни с умствена изостаналост. Хората там се нуждаят от постоянна грижа и работата е на три смени. Всеки ден пътува от Шивачево до Твърдица. Това е едно от малкото места, където се взима по-висока от минималната работна заплата.

Няма достатъчно работа, млади хора по-рядко се срещат. Всички са по чужбина. Няма поминък. Имаше рудници, затвориха ги. Работи училище, кметство, детска градина, социален патронаж", каза Стоянка Петкова.

Цонка Николова казва, че е останала в града заради спокойствието, в което иска да отгледа детето си. Работи като учителка в местното училище и казва, че след като завършат младите тук нямат перспектива.

"Може би това е трудното. Работата точно. Точно за това бягат младите хора. Трудно се намира работа. Иначе е спокойно и за отглеждане на дете и за живеене", каза жената и допълва, че достъпът до медицинска помощ също е труден.

В цялата област дори и за лекарства най-често трябва да се пътува до областния град. Станимир Койчев е управител на единствената денонощна аптека в две области - Сливенска и Ямболска.

"Трудно се намира персонал, който да иска да работи нощните смени. Това означава, че всяка вечер трябва да има тук някой на работа. Което означава не само вечер, означава и в почивните дни. Това е 365 дни по 24 часа, което възникват много проблеми. Първо с персонала и второ - твърде много работа в дадени моменти", посочи магистър-фармацевт Станимир Койчев, управител на аптека.

Така след 6 вечер, както и в почивните дни пред денонощната аптека се образуват опашки от хора, които идват за лекарства чак от Болярово и Елхово. През почивните дни потокът от хора е толкова голям, че един аптекар трудно се справя, но и трудно може да се осигури втори.

"Особено магистър-фармацевтите си стоят главно по големите населени места като София, Пловдив, Стара Загора, Варна и много рядко някой се връща в Сливен и другите малки градове", обясни управителят на аптека.

Заради ниските доходи - кражбите са най-често срещаните престъпления срещу собствеността на територията на сливенска област. Само за миналата година осъдените за кражби са над 330 извършители на това престъпление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илия Груев пред БНТ: Само с битка може да се види, че искаме да победим (ВИДЕО)
Илия Груев пред БНТ: Само с битка може да се види, че искаме да победим (ВИДЕО)
Прокурорската съпруга се признала за по-агресивната в "битовия скандал" (Обзор)
Прокурорската съпруга се признала за по-агресивната в "битовия скандал" (Обзор)