НОВИНИ

България подсилва с допълнителни военни границата с Турция

Александър Марков
от Александър Марков
20:15, 14.10.2023
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Невиждана по мащабите си хуманитарна криза може да предизвика ескалацията на военните действия между Израел и "Хамас", смята президентът Румен Радев. Петдесет военослужещи вече са изпратени към границата ни с Турция в допълнение на вече разположеин 300 военни там, обясни министърът на отбраната Тодор Тагарев. Президентът заяви, че не е във война с кабинета за специалните служби, но че правителството не разбира същността и функциите на разузнаването.

Тодор Тагарев: НАТО не предвижда и не планира операция в Близкия изток

Хуманитарна криза и глобална дестабилизация са потенциалните последици от растяща военна ескалация в Близкия Изток, обясни президентът Румен Радев. Двете страни, ООН и международната общност трябва да деескалират ситуацията.

"Защото виждате, че напрежението расте с часове и вероятността да бъдат въвлечени и други участници съвсем не е малка", обясни президентът.

На този етап НАТО не планира подкрепа за Израел в колективен формат, добави военният министър Тодор Тагарев, завърнал се от Срещата на министрите на отбраната на Алианса.

"НАТО изрази цялостна политическа подкрепа на държавата Израел, която беше обект на ужасяващ терористичен акт и действие въобще, но НАТО не предвижда и не планира операция в този регион. Отделни страни обаче вече изразиха намерение да помогнат на Израел да гарантира своята сигурност", каза министърът на отбраната.

350 военни вече са на българо-турската граница за охраната ѝ, тъй като оценката на службите е, че България може да бъде засегната от нова миграционна вълна.

"Над 50 военослужещи изпратихме на границата. Тава е в допълнение на над 300-те военослужещи, които вече имахме. Така че армията помага за охрана на нашата граница. Ако се наложи, разбира се, за някакъв кратък период от време ще изпратим още", каза Тагарев.

Според президента, въпросът не е само да се изпращат военни на границата, а нашите служби съвместно с партньорските да ударят центровете на международните мрежи за нелегални мигранти.

"Така че докато ние не се справим заедно с нашите партньори с тези центрове, които са в техните държави, не в България, които захранват тази мощна, престъпна международна мрежа, ние много трудно ще опазваме границата сами тук", посочи държавният глава.

И президентът, и военният министър не смятат, че нова миграционна вълна би ограничила шансовете ни за членство в Шенген до края на годината.

"Не. Мисля, че всички разбират сегашната ситуация и условията, при които ние трябва да гарантираме охраната на границата. Ние ще направим всичко възможно, за да я гарантираме така, както е необходимо", каза министърът на отбраната.

"По време и на служебното правителство, и на моите участия в Съвета на ЕС този срок беше договорен, октомври месец тази година при ясен план, при ясни действия и взаимодействия, така че аз очаквам много по-активни действия от правителството именно по взаимодействието с нашите партньори", коментира Румен Радев.

Румен Радев: Ескалацията на военните действия съдържа огромен потенциал от глобална дестабилизация

Президентът заяви, че не е в конфликт с правителството за службите.

"Няма война между мен и кабинета за службите. Има огромно неразбиране от кабинета за задачите, същността, функциите на службите, тяхното взаимодействие с чуждестранните партньори и аз тук апелирам за много по-сериозно отношение към службите и към хората в службите, които виждате, че си вършат прекрасно работата в тази ситуация, в която са поставени", обясни той.

Отговори и на критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че за 3 години в отбраната само са произвеждани генерали.

"Аз поне съм произвеждал истински генерали, а не измислени - от майор - генерал-майор, какъвто е случаят с някои лидери на партии. Такава гавра с пагона не съм си позволявал", каза държавният глава.

Румен Радев не отговори директно дали ще свика Консултативен съвет за национална сигурност заради войната между Израел и "Хамас".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболните национали до 19 г. победиха Естония в приятелски турнир
Футболните национали до 19 г. победиха Естония в приятелски турнир
Експертизите говорят: Какво се е случило минути преди убийството на граничния полицай
Експертизите говорят: Какво се е случило минути преди убийството на граничния полицай