НОВИНИ

Окървавеният фестивал: Истории за жестокост, похитени и погубени животи

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:25, 14.10.2023
Чете се за: 05:47 мин.
По света
Слушай новината

Израел ще проведе сухопътна операция в ивицата Газа, но България взима всички мерки за охрана на границата ни с Турция, откъдето може да дойде евентуална бежанска вълна. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Тази сутрин изтекоха 24-те часа, които правителството в Тел Авив даде на палестинците в Газа да се изтеглят в южната част на Ивицата. Броят на жертвите и от двете страни надхвърлиха 2 000 души. В следващите минути ще Ви върнем към ранните часове на миналата събота, когато историята за разстреляните младежи на рейв фестивала в Израел вкамени целия свят.

Да се криеш 12 часа в пустинята, за да оцелееш от Хамас - разказ от първо лице пред БНТ

Пред БНТ говори оцелял след жестоката стрелба на терористите от Хамас. Омер Сегев разказва за опита да бъде отвлечен и как се е измъкнал, представяйки се за фермер. Над 100 са отвлечените израелци от Хамас, чиито роднини не спират да търсят информация за тяхната съдба.

21-годишният Омер е бил сред присъстващите на фестивала НОВА и Паралелна Вселена, когато въоръжени мъже с автомати идват от всички възможни посоки.

"И те започнаха да стрелят по всички, на партито имаше охрана около 30-50 души, защото не сме вярвали, че такова нещо може да се случи. Не вярвахме, че са способни на такова нещо. Те са чакали за тази възможност от много дълго време, те дойдоха готови, въоръжени. Аз се спасих и успях, но много не успяха", разказа младият мъж.

Евакуация в Газа: Израел обвини "Хамас", че пречи на хората да се изтеглят

Много момичета са убити, други изнасилени и отвлечени. Една от отвлечените е Ноа, която навърши 26 години докато е в плен на терористите от Хамас.

Отвлечена е от ръцете на приятеля си, с мотор. Терористите пратиха клипче с нея на което се вижда, че е добре и пие вода.

"Направих най-доброто за теб, за да те защитавам, обичам и подкрепям, искам да я окуража. Ноа, не се предавай. Видях приятеля ти, плаче за теб. О, трудни дни!", каза бащата на момичето.

На клипчето, на което я отвличат, Ноа крещи "Не ме убивайте!". Отвлечена е и 22-годишната Шани Лук. Тя е от Германия, татуистка и инфлуенсърка. Преди атентата заедно с приятелка танцуват най-отпред на фестивала за мир. Родителите и я разпознаха веднага след бруталната атака.

Етиен Леви: Как е възможно в 21 век да има обезглавени деца и бебета, надупчени от куршуми?

На клипа с нея, заснет лично от терористите на Хамас, момичето лежи голо и безжизнено по лице на каросерията на пикап, а мъжете от терористичната организация се гаврят с нея, крещейки "Аллах е велик!". Мъжът който я държи за косата и плюе по нея е разпознат в Гугъл акаунт с локация 15 км от мястото на отвличането.

Името му е Махмуд Абурджила. На снимка от август той носи същите дрехи като по време на чудовищното видео. Приятелят на Шани - Орион също е отвлечен, от телефона му се получават поредица съобщения на арабски, които гласят нецензурни призиви и "освободете Палестина".

Специално: За живота под обсада, без ток и вода - разказ от Газа

Майката на Шани я опива като артистична и свободомислеща, предполага, че все още е жива, но в критично състояние. Вчера близки на отвлечени от Хамас с немски произход дадоха съвместна пресконференция в Тел Авив.

"Нищо не знам за тях, къде са , дали са живи, дали са здрави, дали са получили медицински грижи. И най-малка информация за тях ще е от най-висок приоритет", каза Рикарда, майката на Шани.

Други родители вече погребаха своите деца. 24-годишната Бруна Валеано е сред убитите на фестивала НОВА. Тя е от Бразилия и наскоро се е преместила да живее в Израел заедно с майка си и и сестра си. На погребението на момичето преди два дни в Тел Авив се събраха над 10 000 души.

Разтърсващата история на Мор, чиято баба е убита от терористите на Хамас

Преди два дни беше идентифицирано и тялото и на друго момиче, забавлявало се на фестивала - 26-годишната Урия Рикардо.

А тази сутрин бе потвърдено и за Ноам Шалом. На фестивала барманите са убити докато се крият в хладилниците, повечето диджеи също са разстреляни. Един от тях е Лаор Абрамов. Баща му Давид се сбогува с него със стихотворение:

"Мой син, мой първороден син, мой принц, моя красота, мой приятел, мой учител, мой лидер - хиляди сърца ще те запомнят завинаги..."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ергюнал Себахтин донесе първа титла на България от Европейската купа по бокс
Ергюнал Себахтин донесе първа титла на България от Европейската купа по бокс
Сабрутев: Стана ясно, че вот на недоверие няма, има предизборна кампания
Сабрутев: Стана ясно, че вот на недоверие няма, има предизборна кампания