НОВИНИ

Да се криеш 12 часа в пустинята, за да оцелееш от Хамас - разказ от първо лице пред БНТ

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:40, 13.10.2023
5031
Чете се за: 03:35 мин.
Близък изток
Слушай новината

Пред БНТ говори оцелял след жестоката стрелба на терористите от Хамас по невинни младежи на техно фестивал в Израел. Омер Сегев разказва, че са се опитали да го отвлекат, но се е представил за фермер и така оцелял. С две момичета се крили 12 часа в пустинята, докато не срещнали израелски войници.

Израел с ултиматум: 1,1 млн. души да напуснат Газа до 24 часа

На сторито си в Инстаграм Омер все още подценява ситуацията и пише: "Когато не полицията ти спре партито, а ракетна атака. Нямам друга страна".

Специално: За живота под обсада, без ток и вода - разказ от Газа

Омер Сегев е на 21, живее близо до Тел Авив . При първите ракети в събота рано сутринта се забавлява заедно с приятелите си на фестивала НОВА и Паралелна Вселена. Младежите запазват спокойствие, защото са свикнали с атаки. Сядат на земята и започват да пеят, за да поддържат духа си. Тогава обаче става страшно. Въоръжени мъже с автомати идват от всички възможни посоки.

"И те започнаха да стрелят по всички, на партито имаше охрана около 30 - 50 души, защото не сме вярвали, че такова нещо може да се случи. Не вярвахме, че са способни на такова нещо. Те са чакали за тази възможност от много дълго време, те дойдоха готови, въоръжени. Аз се спасих и успях, но много не успяха", разказа Омер.

Омер оцелява, но днес разбира, че един от най- добрите му приятели е сред убитите. Колите се оказват капан и всички в задръстването са мъртви. Момчето успява да избяга в храсти, след двучасова стрелба, огънят утихва.

"И ни намериха. И ни обраха, взеха ни всичко. Дори обувките. И след това започнаха да ни влачат към Газа, мисля, за ръцете, но аз успях да избягам. Не всички бяха терористи, това бяха цивилни, те минаваха границата и започваха да обират колите", спомня си Омер.

Разтърсващата история на Мор, чиято баба е убита от терористите на Хамас

Много момичета са убити, други изнасилени и отвлечени. Една от отвлечените е Ноа, която вчера навърши 26. Отвлечена е от ръцете на приятеля си с мотор. Вчера терористите пратиха клипче с нея на което се вижда, че е добре и пие вода.

"Направих най-доброто за теб, за да те защитавам, обичам и подкрепям, искам да я окуража. Ноа, не се предавай. Видях приятеля ти, плаче за теб. О, трудни дни!", каза бащата на момичето.

За Шани Лу все още няма никаква информация. Те е друго отвлечено момиче, разпознато от родителите си още в същият ден от скандален клип на терористите.

Разказ на студентка по журналистика за ужаса на терора: Отвсякъде се чуваше звук от автомати

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Азербайджан записа първа победа в европейска квалификация от 2015 г.
Азербайджан записа първа победа в европейска квалификация от 2015 г.
Парламентът прие декларация в подкрепа на Израел
Парламентът прие декларация в подкрепа на Израел