НОВИНИ

Шокиращи подробности в обвинителния акт за убийството на граничния полицай

Айше Сали
от Айше Сали
18:32, 13.10.2023
Чете се за: 07:52 мин.
У нас
Слушай новината

Шокиращи подробности са написани в обвинителния акт за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров, който загина след като беше застрелян през дупка в граничната ограда.

От обвинителния акт по делото, изготвен от прокуратурата в Одрин, става ясно, че на братята Енгин и Мустафа Ергуван са повдигнати по три обвинения:

  • за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров;
  • за опит за убийство на военнослужещия Рашко Рашков;
  • за нанасяне на щети на държавна собственост.

И двамата са подведени под отговорност по едни и същи членове от турския Наказателен кодекс.

Ексклузивно: Вижте показанията на братята, задържани за убийството на границата

В документите четем още, че Мустафа Ергуван, който беше пуснат на свобода срещу подписка при гледането на мярката за неотклонение, вече има само забрана да напуска страната. Там са приложени и откъси от показанията на двамата братя.

Експертизи в Турция

Посочени са резултатите от експертиза на оръжието, с което е извършено престъплението – ловна пушка със сачми 12-и калибър. Изготвена е на 18 ноември 2022 г. в криминалистична лаборатория в Истанбул. Според заключението са открити следи от изстрелите по ръцете на двамата обвиняеми.

На 31 януари 2023 г. е изготвена ДНК експертиза от съдебни лекари в Турция. Взета е кръвна проба от сочения за стрелец Енгин Ергуван. Анализът е показал, че ДНК-то съвпада с това от фасовете, които са иззети от местопрестъплението.

Експертизи и разпити в България

Аутопсията на загиналия полицай

Според аутопсията от дясната страна на лицето е открита рана от огнестрелно оръжие. Раните са в горната част на бузата и под клепача на дясното око. Установено е, че сачмите от ловното оръжие са влезли от тази част на лицето и са много близо една до друга. Ако бъде проследен пътят на раните, може да се види, че изходът на едната е под лявото ухо.

Другата сачма е продължила по основата на черепната кухина. Тя е успяла да раздроби лицевата кост и да доведе до масивни счупвания.

В областта на носа също има огнестрелни рани, разкъсвания и назалната кост. Има входна рана от дясната страна на носа и изходна от лявата.

Открити са и входни и изходни рани при дясното рамо на жертвата. 32-годишният полицай е починал от черепно-мозъчна травма, кръвоизлив, както и от множеството си рани. Смъртта е била неизбежна и е настъпила незабавно.

Според аутопсията разстоянието, от което е стреляно, е между 6 и 8 метра. Тя показва, че оръжието е било насочено срещу полицая, от дясно.

Енгин, който уби наш граничен полицай, бил пиян, видял светлина и стрелял случайно

Откъс от показанията на военнослужещия Рашко Рашков

"Бъчваров беше от лявата ми страна, към която погледнах. Петър спря колата на пътя, който върви паралелно, по продължението на граничната ограда. Забелязахме, че дупката на нея беше по-голяма от тези, които сме виждали до този момент. Не виждахме никого наоколо. Не чувахме и гласове. От това, което видяхме, си личеше, че същото място е поправено и дупката е отворена отново след това. Забелязах, че телта е навита от турската към българската страна. Петър слезе от лявата врата на джипа и се насочи към оградата. Не видях да държи нещо в ръцете си. Знаех, че има оръжие в калъфа, което не е извадил. Не съм наясно с модела и марката. Разстоянието между дупката и мястото, където беше спрял джипа, беше около 2 метра. Аз си сложих фенер на главата и го запалих. 30 секунди след като той слезе, аз направих същото. В това време на дясното ми рамо носих оръжие и държейки го в дясната ми ръка, се насочих към предната страна на джипа. Оградата оставаше от лявата страна на колата. Късите фарове светеха, а след като Бъчваров изключи двигателя, те продължиха да светят известно време. Моят пистолет гледаше надолу. Насочих се към дупката и когато доближих фаровете, които светваха и изгасваха, се чуха изстрели. За последно видях колегата Бъчваров, докато беше леко наведен и оглеждаше дупката в оградата. Чух силен звук от оръжие от турската страна. Вероятно беше на около 5-10 метра от нас, защото не се чуваше ехо. Непосредствено преди това го бях попитал дали дупката е нова или стара. Той ми отговори: мисля, че са я отворили сега и точно в този момент чухме изстрел. Дойде от турската страна. Сякаш до нас гръмна бомба. Така се чу. Веднага след като беше улучен, изгубих Петър от поглед. Отидох 2-3 метра назад и клекнах зад предната дясна гума на колата. Предположих, че е умрял. Когато се опитах да погледна под джипа, видях неподвижната му дясна ръка. Не можех да видя тялото му. Надявах се да извика за помощ, но това не се случи. След около 30 секунди от същото място отново погледнах към ръката на моя колега. Отново беше неподвижна и в същата позиция. Известно време не се чуха други звуци или изстрели. Махнах предпазителя на моето оръжие. Издърпах затвора назад и стрелях предупредително. Тогава откриха огън и срещу мен от турската страна. Чух изстрели 2-3 пъти. Мисля, че единият от тях улучи джипа. Реших да отида на по-безопасно място, но се сетих, че имам светещ фенер на главата. Избягах на близо 20 метра от джипа, зад храстите. Докато бягах, чух още изстрели. След това се опитах да заема позиция. Не знам колко време съм стоял така, но ми се схвана левият крак".

Следващото заседание на наказателния съд в Одрин ще бъде на 14 декември. Според магистратите в Турция колкото по-бързо Рашко Рашков бъде разпитан отново и свидетелските му показания бъдат допълнени, толкова по-бързо ще бъде произнесена и самата присъда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ не участваха в гласуването на вота на недоверие
Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ не участваха в гласуването на вота на недоверие
В лагера на Литва очакват труден мач срещу България
В лагера на Литва очакват труден мач срещу България