НОВИНИ

Сблъсъци окървавиха деня на петъчната молитва в Йерусалим и на Западния бряг

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:45, 13.10.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Хаос и паника в ивицата Газа и сблъсъци между палестинци и израелски войници в деня на петъчната молитва в Йерусалим и на Западния бряг. Поне 9 палестинци бяха убити, а 130 ранени, при протести в подкрепа на Газа. Засили се и страхът, че ще се отвори нов фронт на север, след като ливанското движение Хизбула обяви, че е готово да се присъедини към Хамас.

Израелци се завръщат в родината си, за да се включат в армията

Рамала, Наблус Тулкрам, Хеброн - градовете на Западния бряг пламнаха в деня на петъчната молитва.

За най-малко трима убити се съобщава в град Тулкрам. Край Наблус е загинал 14-годишен палестинец. За жертви и сблъсъци се съобщава и в Бейт Ула, Тамун, Витлеем и Хеброн.

Израел с ултиматум: 1,1 млн. души да напуснат Газа до 24 часа

На Храмовия хълм, където се намира джамията Ал Акса, израелската армия ограничи достъпа, след като терористичната групировка Хамас призова за протести. Стигна се до сблъсъци и изстрели.

Заради ограничен достъп до джамията млади палестинци се молеха по улиците. А улиците на Стария град в Йерусалим са пусти.

"Всички ги е страх, страх ни е нас мюсюлманите, страхуват се и евреите. Всички стоят вкъщи", каза жена.

Подкрепяното от Иран ливанско движение Хизбула предупреди, че е напълно подготвено да се присъедини към терористите от Хамас, когато цитирам - дойде точният момент. Вторият човек в йерархията на Хизбула Наим Касем заяви, че организацията няма да остане встрани от конфликта между Израел и Хамас.

Специално: За живота под обсада, без ток и вода - разказ от Газа

"Следим всичко минута по минута. Задкулисните разговори с големите сили, с арабските държави, с пратениците на ООН, които директно и недиректно ни молят да не се намесваме, няма да имат ефект. Всеки път ги питаме - "Защо не спрете войната? Отговарят ни само - не се намесвайте в сраженията", заяви Наим Касем.

През последната седмица няколко пъти имаше сблъсъци между Хизбула и израелската армия по северната граница. До момента движението не позволява конфликтът да се разрасне и към Ливан. Наим Касем е най-високопоставеният командващ на Хизбула, който говори до момента, лидерът Хасан Насрала не е коментирал изненадващата атака на Хамас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шпионският скандал с българи във Великобритания: Следващо заседание през ноември
Шпионският скандал с българи във Великобритания: Следващо заседание през ноември
Боксовите национали на България постигнаха три победи на Европейската купа
Боксовите национали на България постигнаха три победи на Европейската купа