НОВИНИ

Израелци се завръщат в родината си, за да се включат в армията

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
13:04, 13.10.2023
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината

Докато мнозина се опитват да напуснат Израел заради напрежението от последните дни, в обратна посока - към родината - са се насочили много израелци, живеещи в чужбина. Защо са взели тежкото решение?

Израел с ултиматум: 1,1 млн. души да напуснат Газа до 24 часа

Жестокият удар на Хамас срещу Израел и насилието срещу невинни разтърсват до дъното на душата мнозина израелци, живеещи зад граница. Съчувствието не се оказва достатъчно за някои от тях и те решават да се отправят към дома, за да помогнат. Да остане само наблюдател за Орен Саар от Ню Йорк не е приемлив вариант.

"В този жизненоважен момент от живота на израелската държава и на нейните граждани, когато си израснал в тази страна и я обичаш, не можех просто да стоя на 6000 км в Ню Йорк и да гледам новините. Почувствах, че трябва да помогна", каза Орен Саар, Ню Йорк.

Орен оставя семейството и децата си в Съединените щати.

"Децата не знаят. Казахме им, че татко отива по работа в Израел. Нека останат защитени и щастливи. Това е привилегия, която хората в Израел нямат в този момент за техните деца"

На летището в Париж израелци се готвят да се качат на самолет към Тел Авив.

"Просто една сутрин се събуждаш и в телефона ти са получени 1500 съобщения, 26 обаждания, видеа, снимки. Беше лудост. Така попаднах в ада. Имам три приятелки в неизвестност, познавам много хора, които са мъртви. Трудно ми е дори да говоря за това", сподели Идън, 21 г.

Някои дори не са получили съобщенията за мобилизация по WhatsApp като останалите. Но без да чакат стягат раниците и поемат към Тел Авив.

22-годишният Офир бил на екскурзия във Виетнам, когато научава за случилото се. Незабавно поема по най-бързия път към Израел, за да се включи в армията.

"Тръгнах към Бангкок и се опитах да намеря най-бързия вариант за полети до Израел. Оказа се през Франция, затова съм тук", каза Офир.

Много от резервистите са изгубили близки.

В очакване на срещата между Блинкен и Абас

Йонатан е бил в Азия, за да празнува уволнението си от армията тази година. Не е бил длъжен да се връща веднага в редиците й, прави го по свой избор след атаката на Хамас.

"Двама от най-близките ми приятели са мъртви. До преди часове се водеха за изчезнали, а сега вече са сред мъртвите. Били са на фестивала Нова. Служил съм на Голанските възвишения и повечето убити войници сега са от моята част. Познавам много от убитите. Първоначално бях напълно парализиран, после умът ми се проясни и взех решението да се върна, да помогна за спасяването на страната си, на моя народ, да дам своя принос", каза Йонатан Бунзел, резервист.

В дните след нападението на Хамас Израел призова 360 000 резервисти. Тяхното включване в изпълнението на реални задачи ще стане за седмици, а не за месеци, поради високата степен на подготвеност във военно отношение на резервистите. В страната военната служба е задължителна за повечето младежи, навършили 18 години. Мъжете служат 32 месеца, а жените - 24. След това са в резерва докато станат на 40 години, но при извънредни ситуации, могат да бъдат призовани и след тази възраст. По време на война, резервистите се сражават наравно с редовната армия, която е с численост 150 000 души. Сега Израел разполага с близо половин милион мъже и жени в униформи.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов след отлагането на Sofia Open: Няма такава държава
Димитър Кузманов след отлагането на Sofia Open: Няма такава държава
Травма спря Пьотр Нестеров на четвъртфиналите в Египет
Травма спря Пьотр Нестеров на четвъртфиналите в Египет