НОВИНИ

14 задържани за престъпна схема с износ на луксозни автомобили

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:02, 13.10.2023
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Разбиха мащабна международна схема за кражба и продажба на луксозни автомобили. Има 14 задържани, част от организирана престъпна група. Крадените коли са се регистрирали в Бургас. Разследващите са установили схемата, по която е действала организираната престъпна група. Набавяли са се коли след кражба или пък придобити след престъпление в чужбина, след което са регистрирани в България с фалшиви документи и променени регистрационни номера. След това са изнасяне за Близкия изток през Турция.

"Част от автомобилите са противозаконно отнети, тоест те са предмет на кражба от територията на нашата страна. Като автомобилите, основно, са собственост на чужди граждани. Една голяма част са били туристи през летния сезона. Друга част от автомобилите – говорим за лизингови измами на територията на Германия основно. Говорим за изключително скъпи автомобили", каза старши комисар Емил Павлов, директор на ОД на МВР-Бургас.

Мащабна полицейска акция в Бургас

„От 14-те задържани лица по закона за МВР, към настоящия момента пет от тях са в качеството на обвиняеми. Две от лицата, по настоящем, се намират извън пределите на България“, уточни Георги Чинев, ръководител на Окръжна прокуратура Бургас.

Обвиняемите са част от задържаните лица по време на проведена специализирана полицейска операция в градовете Бургас, Варна и Габрово. Установени са 30 луксозни автомобила, които са били обект на престъпната схема. Схемата е работела от 2019 г. насам. Голяма част от автомобилите са регистрирани в Бургас. Открити са доста пропуски в работата на служители в КАТ, които работят за регистрация на автомобили. Имало е проверка и от вътрешна сигурност, която обаче установява, че служители на реда не са били съучастници в схемата, просто не са били достатъчно бдителни.

Вижте повече в прякото включване на Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валежи и захлаждане през новата седмица
Валежи и захлаждане през новата седмица
Петима българи в битка за финал днес на Европейската купа в Черна гора
Петима българи в битка за финал днес на Европейската купа в Черна гора