НОВИНИ

Специално: За живота под обсада, без ток и вода - разказ от Газа

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:00, 12.10.2023
Чете се за: 06:00 мин.
По света
Слушай новината

Хуманитарната криза в ивицата Газа може да стане неконтролируема много бързо, предупреждават от Международния комитет на Червения кръст. В анклава има гориво само за още няколко часа, за да се захранват генераторите. Най-голям е рискът за болниците.

По данни на ООН близо 340 000 души са вътрешно разселени в ивицата Газа, а всички изходи от района са затворени. Живот при постоянни бомбардировки, без електричество и вода - разказ специално за БНТ от Газа на Белал Джедала - председател на Press House.

Израел срещу Хамас - жертвите са над 2200, Газа е изправена пред хуманитарна криза

"В истинска катастрофа сме, няма думи, които да опишат ситуацията, в която живеем. Плащаме огромна цена като палестинци - всяка минута палестинец е убиван, всяка минута къща е изравнявана със земята, всяка минута улици са разрушавани", каза Белал Джадала.

Той разказва, че болниците са пълни с хора, няма свободни легла и стаи. Хората в Газа очакват пълен колапс на болниците. Капацитетът не е достатъчен, но вместо да получават, помощ става точно обратното, откъсва се достъпът до болниците.

"Говорим за 400 000 палестинци, които са напуснали домовете си и са по училищата, за да търсят убежище. Двойно по-голям брой се преместиха в къщите на роднини - в един дом, където обикновено живеят 20 души, сега живеят 50. Децата пищят по цял ден, защото звукът на бомбите и разрушението са невероятни, няма думи, с които да се опише".

Израел няма да отмени обсадата на Газа, докато Хамас не освободи всички пленници

Палестинците се надяват международната общност да реагира по някакъв начин. Джедала призовава да бъде отворен граничният пункт с Египет - Рафа, за да бъдат доставени лекарства и гориво за електричество.

"Вчера отидох в съседен район на Газа, все едно не познавам този район - всичко е разрушено. Просто това се случва в момента с Газа. Аз имам късмет в момента, че говоря с вас, защото сега има интернет връзка, но след 30 минути може и да няма вече. Имаме проблем с тока, с водата, с лекарствата и болниците - истинска хуманитарна криза".

Палестинецът Махмут Абуит за ужаса на войната и изхода от конфликта

БНТ: Въобще ли няма ток вече - виждаме, че сте в осветена стая - колко часа на ден имате електричество?

Имахме ток от централата, имаме и малко генератори, но и те вече не могат да работят просто, защото няма гориво - няма гориво и няма ток.

БНТ: Има ли начин да се евакуират хората от там?

Мисля, че хората тук искат да продължат живота си тук. Дори вчера Израел бомбардира граничния пункт с Египет Рафа, защото искат да попречат на хората да отидат на египетската страна. Принудени сме да продължим живота си тук, 24 часа под обстрел, не може да си представите - всяка минута има въздушен удар. Искам да ви кажа, че палестинците, които живеят тук са като човек със смъртна присъда, който само чака моментът на екзекуцията. Къщи се бомбардират, жилищни сгради, без никакво предупреждение.

БНТ: Подготвя се сухопътна операция на израелската армия - какво очаквате?

Очакваме всичко в момента. Опитваме се да отпратим призив към всеки, особено към международната общност, да позволят да бъдат доставени лекарства и гориво. Ние сме под непрекъснат обстрел и в същото време в много тежка хуманитарна ситуация. Всеки знае, че това е в нарушение на международното право.

Израел сформира военен кабинет, подготвя се за офанзива

БНТ: Какво говорят хората по улиците на Газа за изневдващата атака на Хамас, към кого насочват гнева си?

"Ако погледнете ситуацията ни - от 75 години сме под окупация, ежедневни убийства на палестинци, под обсада сме в Газа. 75 години под обсада - не можем да излизаме, не можем да се движим, да живеем нормално - представяте ли си го. 2023 г. година сме, а имаме ток по 6 часа на ден, нямаме питейна вода, само морска или от канализацията. Израел отказва решение със създаването на две държави, отказва всякакви политически дискусии, отказва всичко. Страдаме от 75 години. Всички обвиняват окупацията, която продължава да конфискува земите ни, да руши мечтите ни за независима държава.

Вижте интервюто във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще даде ракети С-300 на Украйна и ще обучава украински пилоти
България ще даде ракети С-300 на Украйна и ще обучава украински пилоти
Тагарев от Брюксел: Израелският военен министър ни показа ужасяващи кадри - избити деца, отрязани глави
Тагарев от Брюксел: Израелският военен министър ни показа ужасяващи кадри - избити деца, отрязани глави