НОВИНИ

Израел срещу Хамас - жертвите са над 2200, Газа е изправена пред хуманитарна криза

Египет ще се договаря с Хамас за освобождаването на израелските пленници

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:34, 11.10.2023
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

5 дни след началото на войната между Израел и "Хамас" жертвите и от двете стани на конфликта са над 2200.
В плен на палестинската групировка остават най-малко 150 израелски заложници. Израел продължава да нанася интензивни удари срещу ивицата Газа, където от днес над 2 милиона и 300 хиляди души са изправени пред хуманитарна криза.

Властите в Израел се споразумяха за сформиране на "военен кабинет"

Единствената електроцентрала в Газа спря работа заради недостиг на гориво. Палестинската територия вече е без ток. Това парализира всички хуманитарни институции включително болниците, които работят при полеви условия. Електроцентралата беше единственият източник на електроенергия за Газа откакто Израел блокира напълно ивицата под контрола на Хамас.

Следете най-важното от войната между Израел и Хамас

В състояние на пълна обсада 2 300 000 палестинци са без питейна вода и достъп до храна. Израелските сили предупредиха жураналистите да напуснат анклава. В резултат на интензивните бомбардировки, по данни на ООН най-малко 180 хиляди жители на Газа са останали без дом. Много палестинци прекараха изминалата нощ в училище, превърнато в убежище.

Разтърсващата история на Мор, чиято баба е убита от терористите на Хамас

Непрекъснат обстрел: Вижте видеодневника на палестинката Плестия

Израел се готви за сухопътно настъпление в палестинската територия. Над 360 000 са мобилизираните резервисти, а към страната се стичат все повече израелци от чужбина.

"През последните 48 часа всички работихме заедно да намерим изчезналите хора, да вадим тела, да търсим признаци на живот и да помагаме на цивилните колкото е възможно", каза Барак Хирам, командващ офицер от израелската армия.

Военното крило на Хамас отново съобщи за удар срещу летище "Бен Гурион" в Тел Авив. В същото време, премиерът Нетаняху и водещият опозиционен лидер Бени Ганц сформираха временно правителство, така нареченият военен кабинет.

НАТО е достатъчно силен да оказва помощ и на Украйна, и на Израел, заяви Столтенберг

Египет ще се договаря с Хамас за освобождаването на чуждестранните заложници и лицата с двойно гражданство. Това твърди източник на телевизия АЛ Арабия. Източникът съобщава също, че Хамас е обещал да не прилага насилиe към тези пленници.

Как конфликтът в Израел влияе на войната в Украйна?

Бившият лидер на "Хамас" Халед Мешаал призова мюсюлманския свят да излезе в петък на протести в подкрепа на палестинците, а съседните страни да се присъединят към войната срещу Израел

Призивът му става в момент, в който Израел нанесе въздушни удари срещу цели в Южен Ливан, след като от ливанска територия шиитската групировка "Хизбула" изстреля ракети. Израелската армия съобщава, че нейни позиции на северната ѝ граница са поразени от противотанкова ракета. Днес пристигна и първият пакет с боеприпаси, изпратени от Съединените щати в помощ на Израел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Второ поражение за Сепси и Борислава Христова в Евролигата
Второ поражение за Сепси и Борислава Христова в Евролигата
Йордан Морехон е на полуфинал на Европейската купа по бокс
Йордан Морехон е на полуфинал на Европейската купа по бокс