НОВИНИ

Анализатор: Няма перспектива ЕС да отклони част от фондовете в помощ за Украйна към Израел

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:45, 13.10.2023
Чете се за: 10:30 мин.
По света
Слушай новината

Няма перспектива за това ЕС да отклони част от фондовете в помощ за Украйна към Израел или където и да е другаде. Това каза в специално интервю за БНТ анализаторът Хю Ловат от Европейският съвет за външна политика.

С него разговаря Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова: Европа се отказа от решението си да спре помощта за палестинците. И тогава чухме силни думи от върховния комисар на ЕС Жозеп Борел, че Израел нарушава международното право с действията си в Газа. Това твърдение е много по-различно от изявленията, които чуваме от Вашингтон. Това ли е правилният подход?

Хю Ловат: Европейският съюз излезе много твърдо, осъждайки актовете на насилие на Хамас и подкрепяйки правото на Израел на самоотбрана. Както изясни г-н Борел, това право на самозащита трябва да бъде пропорционално и в съответствие с международното право. Това очевидно не е за сравняване на страданието по един или друг начин. Но, знаете ли, гледната точка на Европейския съюз е, че е важно международното право да се прилага навсякъде. По-важното е, обаче, че това не е просто нормативен въпрос. Въпросът е как да се предотврати по-нататъшна ескалация, още хуманитарно страдание от двете страни и как да се предотврати по-широка регионална дестабилизация.Така че подходът на Европа да призовава за сдържаност и зачитане на международното право беше съвсем правилен.

Какви са рисковете за Европа от този конфликт?

Хю Ловат: Първо, разбира се, Европа е много загрижена за израелско-палестинските отношения. Ясно е, че има хуманитарна криза и това не е нещо, което човек може да пренебрегне. Израелско-палестинският конфликт винаги е бил ключова част от външната политика на Европейския съюз, също и поради нашата географска близост и нашите дълбоки връзки с двете страни, и това е първият отговор. Второ, разбира се, това също е свързано с регионалната стабилност. Това няма да се ограничи до Газа и граничния регион на Израел с Газа. За съжаление е вероятно конфликтът да се разшири и рискува да въвлече Хизбула и Южен Ливан, което, ако се случи, ще станем свидетели на един цял друг свят на насилие и разрушение, защото помним опустошителната война между Хизбула и Израел през 2006 г. и знайте, че една бъдеща война между тях ще бъде още по-жестока. Тази регионална нестабилност ще създаде повече проблеми в Ливан, който също е ключов политически приоритет. Когато става въпрос за Близкия изток, за Европейския съюз, това ще ускори миграцията. Така че наличието на източник на политическа нестабилност и нестабилност в областта на сигурността на прага на ЕС е много опасно.

С този подход Европа продължава да държи каналите за комуникация отворени, както с Израел, така и с палестинците. Но виждате ли в момента място за дипломация?

Хю Ловат: Първата задача, извън хуманитарната реакция, е да се спрат сраженията. Това ще бъде важен момент, който Европа трябва да улесни. Друг е въпросът за това как да се предотврати регионална дестабилизация или регионален взрив по отношение на изпращане на съобщения до Хизбула и т.н. И когато става дума за всички тези неща, знаете, Европа има важна роля, която трябва да изиграе, но разбира се, това не е единствената ѝ роля. Става дума за това, че Европа трябва да действа заедно с нейните партньори, независимо дали това са Съединените щати или държавите от региона като Египет. Не само, когато става въпрос за подкрепа на усилията за освобождаване на израелски заложници, когато става въпрос за хуманитарна помощ за Газа, но също и с държавите от региона, когато става въпрос за опитите да се изясни на Иран и Хизбула, че не трябва да се намесват сега. Когато става дума за много по-големия въпрос как да започнат израелско-палестинските преговори за мир, това наистина изглежда много далечно. Ясно е, че те не могат и не трябва да се връщат назад към статуквото, което съществуваше преди да бъде разклатено. Това беше контекстът, в който мирният процес в Близкия изток се срина.

Тази изненадваща атака на Хамас се случва в деня, в който Путин празнува рождения си ден. Има ли полза за Русия от този конфликт?

Хю Ловат: Русия вероятно ще гледа на това по един много, много, много циничен начин. Ще се опита да покаже колко лицемерни са Европа, САЩ и Запада. Така че това е начин Русия по много циничен начин да каже, вижте, вие говорите за право, обичате да говорите за международното право, когато става въпрос за Украйна, но сте по-малко склонни да налагате това международно право, когато става въпрос за вашите съюзници. Ще обясни, че съвсем правилно осъждаме нарушението на международното право от страна на Хамас, но в исторически план много по-неохотно сме осъдили Израел. разбира се, че това послание за двойни стандарти на Запада е нещо, което резонира в големи части на света, които в момента силно подкрепят действията на Хамас. Виждаме всички протести, които се организират по света. Говорим, разбира се и за други части на света като Южна Африка и изобщо Африка, които също са склонни да резонират с това руско послание.

Тази седмица украинският президент Зеленски направи изненадващо посещение в Брюксел. Усилено се говори, че военната помощ за Украйна да намалее, когато има друг голям конфликт?

Хю Ловат: Мисля, че вероятно е ясно на абсолютно всички, че националната сигурност на ЕС, неговият интерес лежи много по-близо от гледна точка на това, което се случва в Украйна. И не виждам перспектива за това ЕС да отклони част от фондовете за Украйна към Израел или където и да е другаде. От моя гледна точка като външен наблюдател, ангажиментът на Европа към Украйна си остава толкова силен и ще продължи да бъде силен през следващите месеци. А и години, подозирам.

Трябва ли да разбирам, че ситуацията в Украйна създава повече рискове за Европа от тази в Израел?

Хю Ловат: Е, мисля, че от гледна точка на европейските лидери със сигурност това е войната в Украйна и ние видяхме това и в техните изявления, както и всичко, което направиха по отношение на финансовата и военна помощ, която предоставиха на Украйна и нейната армия. Не се говори за Европа, предоставяща такъв вид материална военна помощ на Израел в този случай. Но знаете ли, Вие много правилно отбелязахте, че не е добре да се сравняват войни, не е добре да се сравнява страданието. Това не означава, че европейските лидери са безразлични към хуманитарното положение в Израел и в Газа. Ако трябва да говорим за интересите на националната сигурност, не мисля, че някой би оспорил, че тези интереси не са на първо и единствено място в Украйна.

Показа ли ни този конфликт още веднъж, че в момента в света няма правила, владее законът на по-силния?

Хю Ловат: Укрепването на международния ред не може да бъде направено посредством разрешаване на един или друг конфликт. Бих казал, че силата на международния ред, основан на правила, зависи от това тези правила да се прилагат навсякъде по света, независимо от конфликта или конкретните участниците, които са замесени. Тези международни правила, разбира се, са създадени и укрепвани през последните 100 години, за да може войната за територии, ако не изключена, то поне да е много по-малко вероятна и много по-рядка и в известна степен имаше успех. За съжаление, ние се движим назад поради редица причини. Това е много по-голямо предизвикателство, много по-голям проблем, но част от този отговор е действително да се гарантира, че тези международни правни механизми функционират така, както Западът всъщност ги е създал. Отправната точка би била да има текущо разследване от Международния наказателен съд за ситуацията в палестинските територии, което повечето европейски държави не подкрепят. Това разследване също включва и ще разглежда палестински, предполагаеми палестински военни престъпления, включително това, което Хамас извършва в момента. Така че това е един пример за важността на международната отчетност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българите, обвинени в шпионаж във Великобритания, се явиха пред съда в Лондон
Българите, обвинени в шпионаж във Великобритания, се явиха пред съда в Лондон
Лицата на руската съпротива, съдбата им в затвори и колонии показва изложба
Лицата на руската съпротива, съдбата им в затвори и колонии показва изложба