НОВИНИ

Лицата на руската съпротива, съдбата им в затвори и колонии показва изложба

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
16:39, 13.10.2023
Чете се за: 07:52 мин.
По света
Слушай новината

В естонската столица Талин, където в началото на месеца имаше голяма среща на руската опозиция, е подредена изложбата "Лицата на руската съпротива". В нея са представени 16-те най-известни руски политически затворници, които сега са зад решетките, заради несъгласието им с войната на Кремъл с Украйна.

Ходовете на Путин през погледа на руската опозиция - Гари Каспаров пред БНТ

Повече от всякога тези мъже и жени се нуждаят от солидарност и подкрепа, коментираха организаторите на изложбата. Предстои тя да бъде представена и в други европейски градове.

Бивш съветник на украинския президент пред БНТ: Путин се готви за дълга война в Украйна

По време на конференцията на руската опозиция в естонската столица Талин, бе открита изложба посветена на най - известните имена от руските политически затворници.

Изложбата разказва за лицата на опозиционерите, за съдбата им в затворите и колониите, в които се намират в момента.

Лидерът на руската въоръжена опозиция пред БНТ: Главната ни задача е поход към Москва

Тази изложба, след като бе представена в центъра на Талин, ще бъде показана и на друго символно място в подземията на затворите на някогашните съветски служби КГБ в Естония, когато тя е била част от бившия СССР. След това тя ще бъде представена и в Брюксел, за да бъде видяна и от европейската общественост за съдбата на руски затворници, между които са Алексей Навални, Алексей Пивоваров, Владимир Карамурза и други лица от опозицията.

Артьом Тюрин е един от младите активисти на руската опозиция в изгнание.

„Талин е първия град , където се провежда изложбата „Лицата на руската съпротива“. Този проект бе създаден от група общински съветници от Москва и Санкт Петербург, които бяха принудени да напуснат Русия, след пълномащабната война на Русия в Украйна. Тя е организирана от Реформ Спейс и форума „Свободна Русия“, както и музея „Свобода и окупация“. В нея можете да узнаете съдбите на 16-те затворници , които са много различни лица. Те не са само политици и активисти, но и сред тях има студенти, поети, художници и общественици имащи отношение по тези теми“, каза той.

Ръководителят на неправителствената организацията „Реформ Спейс“, която организира изложбата коментира за БНТ, че в Русия днес се изпращат в затворите хора заради тяхната позиция и заради противопоставянето на агресията на Кремъл в Украйна.

„В Русия днес изпращат в затворите хора заради тяхната позиция, тяхната антивоенна позиция. Ако се противопоставяш на войната, може да те осъдят на дълги години затвор, дори на доживотен затвор. И въпреки това в Русия има хора, които се изправят срещу войната, застават срещу репресиите. Те рискуват свободата си, рискуват живота си, но ги има. И тук много е важно да подчертаем, че в Русия много хора протестират срещу войната и срещу режима на Путин", посочи Николай Артьоменко.

През последните 20 месеца, откакто започна войната в Украйна, броят на политическите затворници в Русия е нараснал значително. Този въпрос Николай Артьоменко коментира така:

"Когато европейските политици казват „Защо не излизате на площадите? Защо не протестирате, защо не сваляте от власт своя Путин?“, ние винаги казвахме „Вижте, ние протестирахме в продължение на 20 години. Хиляди хора излизаха по площадите, заявявайки, че са против Путин, че са срещу този режим, че Путин е опасен, както се говореше и в Европа включително. За съжаление, нас не ни чуваха. Днес ние стигнахме до там, че в Русия могат да те арестуват за позицията, която защитаваш. Бих искал Европейската общност да не забравя и да знае, че в Русия днес много хора се намират в затворите в най-жестоки условия. Това са хората, които са патриотите на страната си, които се борят за свобода, и които, както силно се надявам, че скоро ще бъдат свободни и ние заедно ще направим Русия свободна, велика и прекрасна".

Николай Артьоменко посочи, че в изложбата са представени и негови много близки приятели като Владимир Карамурза и Андрей Пивоваров.

"Това са хората, с които рамо до рамо дълги години се борехме против путинския режим, борехме се за демокрация в страната и днес ми е много тъжно, обидно ми е, много се притеснявам за тях, защото знам в какви условия се намират. Аз също бях в затвора, макар и за кратко и знам колко важно е да имаш подкрепа отвън, да можеш да пишеш писма и да получаваш подкрепа, която сега за тях е най-важна", каза той.

Според Артьоменко основната задача е борбата срещу Путин.

Репресиите в Русия сега са десет пъти по-големи от тези в СССР, смята руски правозащитник

"Не бих казал, че Русия днес е състоянието като през тридесетте години на 20-ти век. Макар, за съжаление, пропагандата да прави всичко възможно, така че хората, особено в големите градове да не забелязват войната, като че ли нея изобщо я няма, макар дронове да атакуват самия център на Москва. За това никой не говори. И въпреки това против хората, излизащи с позиция срещу войната се извършват най-жестоки репресии. Слава Богу, засега няма разстрели, но ако всичко продължава по този начин, някъде след около година, година и половина напълно е възможно да има и разстрели без какъвто и да е съд и следствие. И тогава ще се върнем в състоянието от 1937-ма година... Нашата задача днес и задачата на Европа е да не допуснем това и да се борим не срещу обикновените руснаци, които заминаха от страната си, а да се борим срещу Путин. Трябва да се престане да се купува руския петрол и неговите продукти, както и да се престане да бъдат допускани руските олигарси в страните на Европа , които и до днес влизат безпроблемно и да подкрепят онези, които са против войната. Ние се борим и много се надяваме, че европейските политици все пак ще се вслушат в това и ще се борят с Путин, а не с онези, които са заминали по политически причини от Русия", добави той.

Автор: Николай Кръстев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът реши кой ще замества при едновременно отсъствие на премиера и вицепремиера
Парламентът реши кой ще замества при едновременно отсъствие на премиера и вицепремиера
Задържаха мъж от Добрич заради насилие над съпругата му, заплашил да я убие
Задържаха мъж от Добрич заради насилие над съпругата му, заплашил да я убие