НОВИНИ

Лидерът на руската въоръжена опозиция пред БНТ: Главната ни задача е поход към Москва

Николай Кръстев разговаря с Иля Пономарьов - политически представител на легиона "Свободна Русия"

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
16:04, 03.10.2023
Чете се за: 11:32 мин.
Политика
Слушай новината

На петата конференция на руската опозиция в Талин беше потвърдено формирането на единен политически център, който да я представя пред света. Той включва и така нареченото военно крило, организациите Легион "Свобода на Русия" и Националната републиканска армия на Русия. Това са бивши руски военни и доброволци, преминали на страната на Украйна след руската инвазия. Общата им численост вероятно надхвърля 1200 души, а дейността им стана публично известна за пръв път през пролетта на миналата година. Иля Пономарьов е политически представител на легиона "Свободна Русия".

Николай Кръстев: Господин Пономарьов, кажете какво е сега състоянието на демокрацията в Русия?

Иля Пономарьов: Такава няма! Както би казал Владимир Владимирович, тя е потънала. Нейното състояние вече не е нито на суверенна, нито на имитационна, тя просто отсъства.

Какъв е режимът в Русия?

- В Русия сега е автокрация. Това е Бонапартистски режим, цялата власт е съсредоточена в ръцете на един човек и всякакви политически институции са разрушени, разрушен е дори и постът на президента. Владимир Путин еднолично взима решенията, като смята, че това е залог за стабилността на неговата власт, тъй като той смята себе си за универсален арбитър за всички и той целенасочено и осъзнато изгражда такава ситуация.

Как според Вас ще се развива руското общество, в което се надига култът към Сталин, както и към руските, по-точно съветски, репресивни органи? Какво е бъдещето на такова общество?

- О, не! Никакъв сталинизъм там няма, няма и да има. Сталинизмът беше тоталитарен режим, изграден върху определена идеология. Това безусловно беше лидерски режим, но оста, на която всичко се нанизваше, съставляваше политическата основа. Путинският режим е чисто клептократичен и в този смисъл мога да кажа, че от политологическа гледна точка е най-добре да го наричаме бонапартистки. Това е режим спойка на силови функционери, едри олигарси и управляващата бюрокрация. Така можем да определим тази мътна, доста аморфна и твърде користна среда. Те започват войните не от чувство на особен империализъм, а от желание да откраднат повече, и от желанието да запазят властта си. Това е главният движещ мотив за тях,както и слабостта на тази система, но също така е и нейната сила. Защото в този случай ние трябва да се борим не с някаква си ос, която може да бъде пречупена, а с много голяма и доста размита елитна маса.

Защо на Путин му трябва империя? Да не би той да иска да върне историята, иска да възроди руската империя днес или пък нещо друго?

- Не, това е логиката на развитието на автокрацията, за да запазиш властта си, трябва да повишаваш градуса! В противен случай той просто ще загуби тази власт. Той замисли анексията на Крим в отговор на демократичната революция в Украйна, на Майдана, и на второ място - в отговор на рязкото спадане на своята популярност вътре в страната, след несанкционираните от властта протести през 2011 - 2012 година. Обществото трябваше да бъде разтърсено, и като резултат от всичко това беше предизвикана анексията на Крим. След провеждането на пенсионната реформа стана очевидно, че ще се надигне втора вълна, тъй като популярността на Путин съответно отново започна да спада, т.е. всеки път се налага да се приложи някакъв наркотичен допинг за обществото и, за съжаление, човечеството не е намерило нищо по-добро от войната по тази тема, затова то винаги прибягва до войни.

Кога според Вас ще завърши войната? Ще се справи ли Украйна според вас с кремълската агресия?

- Украйна, разбира се, ще се справи. Аз по принцип гледам с голям оптимизъм на това, което ще се случва на фронта, но аз не вярвам, да го кажем така, в окончателната победа на Украйна само на фронта. Имаше време, когато в Украйна си казваха: „Ето, ние ще освободим своята територия и с това всичко се изчерпва - това ще бъде нашата победа във войната" Не е така. Победата във войната ще настъпи тогава, когато Путин бъде изхвърлен от Кремъл, жив или мъртъв. Едва тогава тази война ще свърши. И аз вярвам, че Украйна ще може чрез война да освободи Крим, но дали тя ще успее да освободи напълно своята територия, не го вярвам особено това би коствало голям брой жертви, които могат да бъдат избегнати. Мисля, че властта в Русия ще се смени преди това, и че това, което ще се случи, няма да е в някакво си необозримо бъдеще. Мисля, че това е въпрос не на години, а на месеци.

Добре, Вие оглавявате въоръжената опозиция, въоръжените формирования. Как протича сега този процес?

- Нашата основна задача е да увеличим бройката, т.е. от една страна това е обучението на хората, те постоянно участват в бойни действия, т.е. ние редовно осъществяваме действия на руска територия, такъв един рейд на легиона „Свобода за Русия" беше буквално преди два дена в Белгородска област. Ние възприемаме това като тренировъчен процес, защото, разбира се, главната ни задача е поход към Москва, нещо подобно или близко до това, което направи господин Пригожин, само че със знак плюс. От своя страна Пригожин доказа, че това е работоспособен сценарий, и целият свят, съответно видя това. Това ускори процесите в нашите руски подразделения и на фронта. Но има и обективни фактори и един от тези въздържащи фактори - е разпокъсаността на руската опозиция. За съжаление много и от моите колеги мечтаят за това, че Украйна сама ще се справи, сама ще победи всички, а след това те на бял кон ще пристигнат в Москва и ще управляват. Тъкмо това не може да стане и аз се радвам, че тук сега на форума на „Свобода за Русия" във Вилнюс, се стигна до извода, че трябва открито да подкрепим силовата компонента. Да се подкрепят руските подразделения, които действат на фронта, каквато резолюция днес форумът прие, и това разбира се, е важен етап, остава само Михаил Ходорковски, който много пъти се е изказвал, че също се придържа към силовата съпротива, като заяви при това, че е готов да подкрепи Пригожин, дори той се съгласи, че трябва да поддържаме не Пригожин, а легиона „Свобода за Русия". И тогава, смятам, че ние в стройни редици ще се отправим към нашата обща победа.

В какъв план според Вас, би могло да се повтори второ такова въстание, както беше с Пригожин? Може ли да се очаква такова и кога би трябвало да го очакваме?

- Когато настъпи сериозно военно поражение на фронта, мисля че това ще бъде най-благоприятния момент за подобен удар. Ситуацията във върховете на Русия трябва да се разклати; когато се случи Пригожинският поход се виждаше, как хората се развълнуваха, някои на момента излетяха от Русия, имаше подобни ексцесии. Не мисля, че Пригожин целеше реалното завземане на властта, но другите не го знаеха. Историята ще се случва и занапред, никой няма да защитава тази власт, и всички ще се стараят да намерят за себе си незабавно безопасно място. В този момент трябва да се нанася решаващия удар.

След победата на Фицо, словашкия политик, който най-вероятно ще дойде на власт в Братислава и заявява, че единството в Европейския съюз по отношение на Украйна ще се промени. Това притеснява ли Ви?

- На нас естествено би ни се искало единството в коалицията „Рамщайн" да се запази. Ние вярваме, че така и ще си остане, че никой политик сам по себе си в някоя отделно взета страна не ще успее да повлияе на това. Човекът, който се ползва с устойчива репутация на най-голям съюзник на Путин в Европейския съюз, господин Орбан, дори той не разрушава тази коалиция. Донякъде той я забавя, но процесът си върви, влакът се движи. Много е важно за всеки политик, който иска да се чувства комфортно, да си постави крайна цел. Това се вижда най-ясно в САЩ когато започнаха републиканските дебати, си зададоха въпроса „Ние харчим пари, но защо ги харчим?" И те правилно поставят въпроса, къде е финалната точка, как можем да разберем, че се движим с добра скорост, или с лоша скорост, постигаме ли резултати, не ги ли постигаме… Затова трябва да си поставим ясно задачата, която е единствено възможна - победата на Украйна, а победата на Украйна е неизбежно свързана със смяната на режима в Русия. Без да формулираме това точно и еднозначно не може да кажем, достатъчни ли са разходите, или не са достатъчни, правилна ли е стратегията ни, не е ли правилна… И това е, което трябва да правим всички заедно.

Автор: Николай Кръстев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рокади в Европейската комисия
Рокади в Европейската комисия
Аптеките ще получават пари за лекарства от НЗОК, само ако са верифицирани
Аптеките ще получават пари за лекарства от НЗОК, само ако са верифицирани