НОВИНИ

Първи неуспешен вот на недоверие срещу кабинета "Денков" (ОБЗОР)

Как се разпределиха гласовете и имаше ли изненади?

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:25, 13.10.2023
Чете се за: 07:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Първи неуспешен вот на недоверие срещу кабинета "Денков" за провала в сектор "Енергетика. Каквито бяха и очакванията - правителството оцеля.

"За" гласуваха от опозицията, "против" управляващите. ГЕРБ-СДС и ДПС удържаха на обещанието си и подкрепиха кабинета. БСП обаче започват събиране на подписи за нов вот.

Вот на недоверие с предизвестен край. Той беше сложен в 15 часа и 20 минути.

Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ не участваха в гласуването на вота на недоверие

"Гласували 214, "за" 71, "против" 143, няма "въздържали се". Вотът е неуспешен", заяви от парламентарната трибуна председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Вотът започна с нестандартно предложение за гласуването.

Кабинетът "Денков - Габриел" оцеля след първия вот на недоверие

"Да става със ставане от място поименно", предложи Иван Ченчев от БСП.

Депутатите не ставаха от място, а след неуспешния вот опозицията отново атакуваха с нови упреци, въпроси, дори предизвикателство:

"През месец януари изключете за месец от енергийната система тока, произвеждан от въглищните централи или само от "Марица изток". Ако системата издържи стрес теста - ще ви повярваме, че може и без въглищната ни енергетика. Ама дали ви стиска?", попита Георги Гьоков от БСП.

"Ние няма как да се сърдим на шарлатаните, че са шарлатани. Но най-голямата отговорност трябва да потърсим на ГЕРБ и ДПС, които ги подкрепят", допълни Стоян Таслаков от "Възраждане".

"Господин Петков, ще ме погледнете ли в очите? Как се чувствате днес, след като Бойко Борисов и Делян Пеевски ви подкрепиха?, коментира Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

"В един момент помислих, че ще изпеете българския вариант на една песен на Деспина Ванди", заяви председателят на парламента Росен Желязков.

"Господин председател, позволявате си да коментирате думите на депутат, който обяснява защо е гласувал така, заради което ви налагам забележка", заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

"Ще го коментираме на председателски съвет заедно с вашата забележка", каза Росен Желязков.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не беше в зала, но уточни във Фейсбук, че е на предварително обявена предизборна среща в Разград и припомни, че математиката на опозицията не излиза.

"Всъщност той е вот на голямо доверие. И друг вот да има ще има същата съдба поради това, че не че сглобката прави най-доброто в момента. Нищо по-здраво от тази сглобка не може да се конструира за в бъдеще", коментира Борисов.

Извън залата ГЕРБ-СДС и ДПС се мотивираха защо са подкрепили кабинета. Десислава Атанасова обясни отсъствието на депутати, сред които Делян Добрев и Жечо Станков с предизборната кампания.

"В никакъв случай това не е демонстрация в една или друга посока. Осъзнаваме, че на България ѝ трябва редовно стабилно правителство. Доверието ни не се дава даром, нито е безрезервно, ние ще бъдем критични към всички министри и всички ресори, в които виждаме слабости по отношение на управленската политика", заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Особено критични сме към г-н Василев": Атанасова намекна за смяна на министри при ротацията на кабинета

"Докато си изпълняват обещанията към българските граждани и работят за хората, ние ще я даваме тази подкрепа, защото е важно да има това евроатлантическо мнозинство", допълни депутатът на ДПС Делян Пеевски.

Пеевски за вота на недоверие: Занимаваме се с цирковете на проруската опозиция

-БНТ: БСП подготвя още един вот на недоверие?

Пеевски: Пореден цирк, видяхте загуба на време на всички и на пари на българския данъкоплатец. Вместо да си вършим работата се занимаваме с цирковете на проруската опозиция. Ако се отклонят от евроатлантическия път на България, веднага ще го свалим това правителство и второто е ако не работят за хората.

Премиерът посочи: Аргументите на опозицията се основават на лъжи.

Денков за неуспешния вот на недоверие: Изгубено парламентарно време

"В края на краищата истината излиза наяве. За мен е ключово да си работим по приоритетите, да си изпълняваме програмата и да имаме парламентарна подкрепа, за да се гласуват законите", заяви премиерът Николай Денков.

А Кирил Петков определи вота като безпредметен.

"Господин Борисов ми се обади лично преди вота, извини ми се, че не може да дойде и каза, че неговата група - ГЕРБ, подкрепят правителството в този си формат", заяви Кирил Петков.

Кирил Петков: Вотът на недоверие беше безпредметен

"Важното е, че Делян Пеевски беше тук. Те правят това, което той им нареди, така че това, че Бойко Борисов е отсъствал не означава нищо. Той е никой, в случая Делян Пеевски казва какво да се прави. Готови сме с мотивите за втория вот. Днес трите партии започваме събирането на подписите", обяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

От БСП са готови с мотивите за втория вот на недоверие

"Да, ще го подкрепим. Според нас най-доброто решение е вотът да бъде внесен след провеждането на кампанията за местните избори", каза още лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

От "Възраждане" ще подкрепят втория вот на недоверие срещу кабинета "Денков"

Кога ще бъде внесен и разгледан вторият вот на недоверие - предстои да разберем.

По темата работиха: Милена Кирова и Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шокиращи подробности в обвинителния акт за убийството на граничния полицай
Шокиращи подробности в обвинителния акт за убийството на граничния полицай
Какви са версиите за побоя на съпругата на пернишкия прокурор (Обзор)
Какви са версиите за побоя на съпругата на пернишкия прокурор (Обзор)