НОВИНИ

Кабинетът "Денков - Габриел" оцеля след първия вот на недоверие

Депутатите си размениха поредна порция реплики в пленарната зала

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:00, 13.10.2023
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
кабинетът денков габриел оцеля първия вот недоверие
Слушай новината

Кабинетът "Денков - Габриел" оцеля след вот на недоверие. "За" свалянето на правителството гласуваха 71 депутати от трите опозиционни партии - "Възраждане", БСП и ИТН. Кабинетът беше подкрепен от 143-ма депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Миналата седмица "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" внесоха първия вот на недоверие срещу сегашното правителство, като причината е политиката на кабинета в сектор "Енергетика".

Вотът се смята за успешен, ако за него гласуват повече от половината от всички народни представители.

След неуспешния вот депутати от трите партии вносители представиха аргументите си:

"Гласувах "за", защото продажни политици нямат право да ни лишават от въглищната енергетика. Това правителство води до задълбочаване на проблемите. Това правителство не внушава доверие и стабилност. При това правителство и мнозинство справедливостта е на заден план", заяви Георги Гьоков от БСП.

Няма защо да се сърдим на шарлатаните, че са шарлатани, коментира Стоян Таслаков от "Възраждане":

"Вие работите за закриване и унищожаване на българската енергетика. Трябва да съдим ГЕРБ и ДПС. И като отидете на мести избори помисляте си как ще гласувате за това правителство".

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" се обърна поименно към някои от депутатите:

- Господин Петков, ще ме погледнете ли в очите? Как се чувствате днес, след като Бойко Борисов и Делян Пеевски ви подкрепиха? Гледам, че бяхте щастлив и пляскахте като невнятен тийнейджър.

- Господин Христо Иванов, погледнете ме в очите. Сега всъщност разбрахте ли дългата ръка на ДПС къде ви погали? Как се чувствате? Питам ви като български гражданин, с когото заедно бяхме по площадите

- Г-н Рашков, Вие как се чувствате, след като Ви използваха да арестувате Бойко Борисов преди година и половина, а днес натиснахте бутона в това и вие, и Христо Иванов, и Кирил Петков и цялата ви клика да продължи да управлява само заради двама души - Делян Пеевски и Бойко Борисов.

В един момент помислих, че ще изпеете българския вариант на песен на Деспина Ванди, каза председателят на парламента Росен Желязков след изказването на Балабанов. Това пък провокира реакция от Тошко Йорданов, който наложи на председателя забележка за това, че си е позволил е коментар.

"Благодаря, г-н Йорданов - ще я обсъдим на председателски съвет заедно с вашата забележка", отговори му Желязков.

Снимки: БТА

По-рано днес премиерът коментира пред журналисти, че аргументите за вота са "напълно измислени", а политиците "разпалват страховете на хората" с цел агитация за предстоящите местни избори.

Аргументите за вота на недоверие са напълно измислени, заяви Денков

Вчера Бойко Борисов каза, че ГЕРБ ще подкрепят правителството, същото обявиха и от ДПС. От своя страна председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че ако правителството оцелее, левицата веднага ще започне да събира подписи за нов вот на недоверие, който да внесе следващата седмица. Темата ще бъде националната сигурност и отбраната.

Дебатите по вота на недоверие към правителството

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антонио Санабрия отрече да е наплюл Лео Меси
Антонио Санабрия отрече да е наплюл Лео Меси
Съпругата на пернишкия прокурор смятала, че това е нормален битов конфликт
Съпругата на пернишкия прокурор смятала, че това е нормален битов конфликт