НОВИНИ

Мария Габриел: Докато има възможност да се лети и има нуждаещи се, самолетът ще е на разположение

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:08, 13.10.2023
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

С трети полет на правителствения "Еърбъс" ще бъдат евакуирани наши сънародници от Израел. Наложило се е машината да излети към Тел Авив, след като предварително планираният полет на частна авиокомпания за днес не получи необходимите разрешителни за курса. Очаква се още един полет на правителствения самолет, за да прибере всички българи.

Правителственият "Еърбъс" ще осъществи нови два полета до Тел Авив

Правителственият самолет още не е излетял от Тел Авив, но като предишните два полета ще кацне на правителствения ВИП. До тази ситуация се стигна, след като беше отказана застраховка от съображения за сигурност на извънредния чартърен полет, за който се разбра през нощта и за който правителството и частната авиокомпания преговаряха цяла нощ.

Желаещите да се качат на него платиха по 200 евро за билети на човек, които ще им бъдат върнати. Правителственият самолет обаче има с около 60 места по-малко от чартъра и заради това се планира втори полет, който да качи неуспелите да намерят място на борда сега.

След часове на несигурност ще има или няма да има полет, оказва се, българите се сблъскаха и с редица проблеми как да резервират билет, а по пътя на някои от тях към летището, с които разговаряхме, дори е имало и ракетна атака.

"Докато е възможно и докато има нужда сънародниците ни, и случаите, които са обхванати, говорим за майки с деца, медицински случаи, хуманитарни, българите, които са в рисковите територии, тяхното придвижване. Искам да успокоя и да уверя сънародниците ни, че докато има възможност да се лети и има сънародници, които са в нужда да се приберат в България, правителственият самолет ще е на разположение", увери Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

Вижте още в прякото включване на Виолета Русенова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел срещу Хамас: Дипломация и преговори за заложниците
Израел срещу Хамас: Дипломация и преговори за заложниците
Хавиер Ибаниес се класира на финал на Европейската купа по бокс
Хавиер Ибаниес се класира на финал на Европейската купа по бокс